latinica  ћирилица
08/03/2018 |  13:02 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Штрбац: Хрватска вријеђа српске жртве и њихове породице

Директор Докуменатационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да Хрватска наставља игру у вези са исплатом нематеријалне штете породицама српских жртава.
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд) -
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд)

Према његовим ријечима, хрватске власти свјесно одуговлаче исплате и мијењају њихов основ, да би ослободила одговорности припаднике хрватске војске и полиције који су починили злочине. Коментаришући информацију да је Општински суд у Шибенику пресудио да Душанки Мандић буде исплаћено 17.791 евро због убиства оца Мирка Покрајца /84/ у селу Варивода, Штрбац је рекао да претпоставља да је као основ исплате наведено да је "хрватска држава одговорна за терористичка дјела и акте" што значи да их је могао починити било ко и из било које друге државе.

Он је навео да је то исто сугерисано раније и у поступку дјеци породи це Берић, којима је за убиство оца Радивоја /69/ и мајке Марије /69/ у Вариводама, исплаћена одштета од 72.783 евра.

Он је нагласио да Хрватска на тај начин, као и мијењањем основе исплате, штити сваког свог грађанина јер не може да негира чињеницу да су Срби у Вариводама убијени 28. септембра 1995. године, готово два мјесеца након "Олује". Подсајетио је да је снимак са тек убијеним српским цивилима обишао свијет.

Он је навео да је износ нематеријалне штете који је првостепеном пресудом одређен породицама Покрајац и Мандић најмањи до сада за који "Веритас" зна, те да је обично ријеч о 26.917 евра или 24.226 евра.

Извор: СРНА