latinica  ћирилица
08/03/2018 |  13:04 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Италијанско село Себорга жели независност (ВИДЕО)

Кнежевина Себорга, самозвана и самопроглашена микронација, налази се на сјеверозападу италијанске провинције Лигурија, недалеко од границе са Француском и Монаком.
Себорга - Фото: Screenshot/YouTube
СеборгаФото: Screenshot/YouTube

Конфузија националности Себорге почела је 30. јануара 1729. године, када је у Паризу ова независна кнежевина продата савојској династији у Пијемонт-Сардинији.

Године 1963. откривено је да је документ о продаји заправо неважећи јер никада није овјерен, а становници Себорге тада крећу у борбу за независност.

На референдуму су изабрали чак и свог принца, Ђорђа Карбонија Првог, који је владао Себоргом до своје смрти 2009. године. Наслиједио га је Марсело Менегато.

Данас ова микронација тврди да има своју територију, становништво и владу.

Има сопстени устав, издаје сопствене личне карте, возачке дозволе, регистарске таблице, а има и свој новац. Њена валута - луиђино - вриједи 6 америчких долара, што је чини једном од најјачих на свијету. Ипак, луиђини се могу трошити само у Себорги.

Кнежевина Себорга је и дејлимично призната држава, јер је према њиховим наводима, 2009. године признање добила од државе Буркина Фасо.

Такође, влада Себорге тврди да имају посредно признање још најмање 20 држава, а успостављене дипломатске односе са најмање 35 суверених држава свијета, спомињући и Русију.

Власти Себорге и даље тврде да, правно гледано, њихова територија није дио Италије, нити је то икад била.

Држава Италија овај сукоб назива само декларативним, јер судског или политичког спора између ове двије стране није било. Такође, није било ни ометања спровођења закона Италије.

Извор: Агенције