latinica  ћирилица
08/03/2018 |  15:11 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

У Грбавици код Брчког обиљежено 25 година од страдања 13 бораца ВРС (ВИДЕО)

У Грбавици код Брчког обиљежено је 25 година од масакра над 13 бораца Војске Републике Српске. Злочин су починили припадници тзв. Армије Републике БиХ у чијем саставу су били, комшије, муслимани из Брчког. До данас, за овај злочин, нико није одговарао.
Грбавица код Брчког - парастос - Фото: РТРС
Грбавица код Брчког - парастосФото: РТРС

Осмог марта 1993. године, 13 српских борца из Грбавице, заробљено је у Бодеришту, код Брчког. Без обзира на договорену размјену, Срби из Грбавице су масакрирани, а затим побијени. Међу њима и осам чланова породице Пудић.

"Нема ни једног војника ВРС који је ту страдао,а да није претрпио неку тортуру. Сјекли су им прсте, ломили ребра, ноге, уши, клали. То су били дивљаци", прича Јован Пудић из Удружења породица погинулих и несталих, Брчко.

Градоначелник Брчког, Синиша Милић, истакао је да је тужно да се из године у годину понавља чињеница да је овај злочин некажњен.

"Нажалост, не види се неки помак у истрази. То је јако битно за нашу будућност. Помињу се чак и конкретни извршиоци, али правде још увијек нема. И све док постоји та сумња, ми не можемо ићи напријед, онако како желимо", казао је Милић.

Са помена у Грбавици поручено је да су Срби кроз историју увијек страдали, нажалост, веома често од комшија.

"То показује да су углавном страдали од потомака оних истих који су у Другом свјетском рату чинили невиђена зла. Нажалост највише од комшија Хрвата и Муслимана. И то покзаује, колико је српски народ кроз своју историју био на великим искушењима, великим страдњаима", истакао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Спрске.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске истакао је прошло доста година, а да још увијек рука правде није достигла злочинце за које се сигурно зна ко су.

"Ко су били ивршиоци овог гнусног ратног злочина. Ко су били њихови наредбодавци? Ми својим свједочењем и ове године и свих наредних година, нећемо престати да то потврђујемо да се тај злочин десио и да захтијевамо правду", нагласио је Ђокић.

Предмет Грбавица, више од деценије је у ладицама Тужилаштва Дистрикта и Тужилаштва БиХ. Ни на једној тужилачкој адреси, нико није процесуиран. Одговор уобичајен: недостатак доказа.