latinica  ћирилица
12/03/2018 |  19:36 ⇒ 13/03/2018 | 10:25 | Аутор: РТРС

У Козарској Дубици и Костајници ванредне мјере одбране од поплава (ФОТО/ВИДЕО)

У Козарској Дубици и Костајници проглашене су ванредне мјере одбране од поплава. Први степен приправности- стање редовне одбране од поплава, још је на снази у Приједору и Новом Граду. Водостај Сане у Приједору тренутно стагнира, а заплављено је више од 100 домаћинстава. Уна у Новом Граду и Костајници у сталном је порасту. Њен водостај расте и у Козарској Дубици гдје се повећава и водостај Саве. Због изливања Јошавке, поплављен је и дио општине Језеро.
Поплаве у Костајници - екипа РТРС-а - Фото: РТРС
Поплаве у Костајници - екипа РТРС-аФото: РТРС

У приједорским насељима Тукови, Рашковац и Брезичани заплављено је више од стотину објеката, а под водом су и велике површине пољопривредног земљишта. Због страха од водене бујице, поједини Приједорчани већ преносе намјештај на спратове кућа и спасавају стоку из поплављених помоћних објеката.

Приједор-поплаве (Фото: РТРС)

Путни правац од Приједора према Бишћанима није проходан. Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић прогласио је први степен приправности- стање редовне одбране од поплава на подручју града. Приједорском Водоводу наложено је да предузме мјере појачаног хлорисања.

- Страха не би требало да буде, с обзиром да је ситуација под контролом служби и да се ради о поплави умјереног интензитета - каже Душан Врањеш, шеф Одсјека цивилне заштите Приједор.

У селу Мракодол код Костајнице, ријека Стригова заплавила је једно домаћинство. Поток Тавија је у порасту, али не пријети изливањем. Уна је поплавила пољопривредно земљиште и неколико викендица, док је десетак кућа у центру Костајнице угрожено и проглашене су ванредне мјере одбране од поплава, јер је вода ушла у подруме неколико стамбених објеката.

- Предузели смо све мјере, довезли смо вреће са пијеском и вршимо обезбјеђење објеката који су најугроженији - каже начелник општине Костајница Драго Бундало.

Због изливања Сане у прекиду је путна комуникација Нови Град-Шућа, те Благај-Витасовци-Радомировац. У насељу Видорија неколико је заплављених кућа.

- Врше се одређене припреме у складу са плановима одбране од поплава и пратимо ситуацију, нема разлога за панику - каже Ратко Павић, начелник Штаба Цивилне заштите Нови Град.

Нови Град-поплаве (фото: РТРС/Вељко Бабић)

На подручју Оштре Луке дошло је до изливања ријеке Јапре и ријеке Козица. Ријека Сана пресјекла је пут Оштра Лука-Усорци и мост Усорци-Трнава.

Водостаји Уне и Саве у Козарској Дубици су у порасту, у послијеподневним часовима проглашене су ванредне мјере заштите од поплава. Угрожених објеката нема, али је због бујичних вода оштећен мост на регионалном путу Козарска Дубица-Моштаница.

У мјесту Шпиља код Козарске Дубице, на путном правцу за Костајницу, Уна се излила на магистрални пут и тренутно се саобраћа једном коловозном траком. Мјештани су забринути и надају се да вода неће ући у куће.

Мјесто Шпиља код Козарске Дубице (Фото: РТРС)

Ријека Јошавка излила се из корита и поплавила централни дио општине Језеро. Угрожени су стамбени објекти и амбуланта. Ако се поплавни талас настави, у овој локалној заједници, прогласиће стање елементарне непогоде.

Дрина у Семберији константно опада, а Сава и њене притоке су у благом порасту.