X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/03/2018 |  21:56 ⇒ 13/03/2018 | 07:38 | Извор: РТРС

Бошњаци у БиХ и у Санџаку немају много заједничких гена!

Бошњаци у БиХ и они у Рашкој немају много заједничких гена, јер су су се Бошњаци у БиХ измјешани са Србима и Хрватима, а становници Сјенице, Тутина и Новог Пазара дијеле гене с Албанцима, наводи се у истраживању које је спровело Друштво српских родословаца “Порекло“ .
Испитивања - Фото: Screenshot
ИспитивањаФото: Screenshot

Истраживања су показала да су Срби и Руси браћа по крви, али не у очекиваном проценту, јер су Србима ближи народи из окружења, са којима су се мјешали прије постанка нација, кажу резултати “Српског ДНК пројекта“ које је спровело ово удружење.

Друштво српских родословаца “Порекло“, основано је прије 5 година са идејом да се направи база података о родовима и селима. Нешто касније чланови овог друштва дошли су на идеју да покрену “Српски ДНК пројекат“, како би се кроз науку сачувла традиција и идентитет српског народа.

Обрађено је готово четири хиљаде српских села на простору бивше Југославије. Иако је ДНК пројекат означен као српски, база са 4000 анализа пуни се подацима људи разних националности, каже предсједник друштва Јовица Кртинић.

“Јављају нам се Албанци и Хрвати. Трезвени људи када се суоче са чињеницама, и ако немају острашћеност, емотивност, веома лако налазе заједнички језик. Нико неће због теста који ће показати да смо идентични, престати да буде Србин и постати Хрват и обрнуто“, каже Кртинић.

Осим науке, показало се да је Крсна слава добар репер у истраживању поријекла, али и племенска припадност својствена за Црну гору, некадашњу Стару Херцеговину. Кад се неко тестира, врло јасно се види да он припада одређеном племену, каже Кртинић.

“Данас знамо гнетику свих већих, па и мањих племена, Васојевића, који су најразвиканије племе, Куча, Бијелопавлића, Озренића, Пивљана, Бањана. Упоређивањем тестова различитих људи дошли смо до чврстих закључака. Данас нам то много олакшава кад радимо генетику оних који нису са тих подручја, а вуку порекло с тог терена“, закључује Кртинић.

Извор: Спутњик