latinica  ћирилица
13/03/2018 |  22:05 ⇒ 14/03/2018 | 10:43 | Аутор: РТРС

Предсједник Додик, министри пољопривреде Српске и Србије са мљекарима у Градишци (ВИДЕО)

Производња млијека у Републици Српској биљежи тренд раста.
Градишка - Савјетовање мљекара - Фото: СРНА
Градишка - Савјетовање мљекараФото: СРНА

Значајан допринос томе су и субвенције, које су највише у региону, али и редовност исплата.

Простора за унапређење има у оквиру регионалне сарадње са Србијом, истакнуто је на Четвртом савјетовању мљекара Републике Српске у Градишци, на којем су присуствовали предсједник Српске Милорад Додик и ресорни министри Српске и Србије.

Иако је ове године аграрни буџет повећан за 11 милиона марака, издвајања за мљекарство остају на прошлогодишњем нивоу, предвиђено је Правилником, који би требало да буде финализиран почетком сљедеће седмице.

"Повећали смо учешће подршке готово у свим производњама. Једино смо остали, када је ријеч о производњи млијека на истом нивоу, какав је био прошле и ранијих година. Произвођачи млијека су задовољни", истакао је Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водпривреде Српске.

У Србији, паралелно са повећањем подстицаја, значајне су активности на заштити домаће производње.

"Ми имамо јако добар, развијен систем мљекарства и успјели смо да га заштитимо у свим тешким тренуцима, који су били прије годину, две, када је дошло до успостављања санкција између Европске уније и Русије, те када је вишак млијека из Европске уније пријетио да запљусне наш простор", објашњава Бранислав Недимовић министар пољопривреде Србије.

За разлику од Србије, Српска нема механизама да заштити домаћу производњу од прекомјерног увоза, чиме се ствара проблем пласмана домаћих производа.

"Отвореност граница је свакако велики проблем и када смо указивали на то, имали смо опоненте у Сарајеву, посебно у Мирку Шаровићу, који је говорио да то није тако. Управо то је направило штету, озбиљну штету", истакао је Додик.

Током савјетовања разговарано је и о регионалној сарадњи Удружења мљекара Републике Српске са удружењима из Србије и Хрватске.