latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:21 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Стање озимих усјева у Посавини задовољавајуће (ВИДЕО)

Стање озимих усјева у Посавини је задовољавајуће, тврде стручњаци, а недавни мразеви нису оштетили биљке које су у доброј кондицији. Ратари користе топлије вријеме за прихрану пшенице и заштиту од корова и инсеката, али и припрему ораница за прољетну сјетву која ће у општини Шамац бити обављена на око 10 хиљада хектара.
Прољетна сјетва - Фото: РТРС
Прољетна сјетваФото: РТРС

Перо Богдановић из Тишине обрађује 12 хектара ораница, од чега је половина под озимом пшеницом. На преосталим парцелама ће у прољетној сјетви засијати соју и кукуруз. Прихрану пшенице је обавио, а прољетну сјетву ће почети у зависности од временских услова, почетком априла.

"Планирам три хектара ха кукуруза и три хектара соје. Заорао сам у јесен гнојиво и надам се добром приносу", рекао је  Богдановић.

Према плану прољетне сјетве, у општини Шамац ће јарим житарицама, поврћем и дуваном бити засијано око десет хиљада хектара ораница, од чега ће половину заузети кукуруз. 

"Сјетва кукуруза и соје између 5. и 10. априла је почетак оптималног рока, опет зависи од температуре земљишта и временских прилика,. Оптималан почетак сјетве је када температура земљишта у зони сјетвеног слоја, а то је до 5 цм, 10 степени Целзијусових и има тенденцију пораста", истакао је агроном Светозар Евђић.

Сјетва поврћа у пластеницима већ је почела. Предраг Секулић из Црквине произвео је расад парадајза и краставца и пресадио у топле леје. Берба првих плодова краставца почиње за десетак дана.

"Прошле године смо имали екстремно ниске температуре у јануару, ове године крајем фебруара и почетком марта. Али ипак, биљке су у доброј кондицији, успјели смо да сачувамо, иако није било довољно свјетлости у току фебруара", изјавио је Предраг Секулић из Црквине.

Стручњаци ратаре подсјећају да је одговарајућа припрема земљишта уз примјену пуне агротехнике и избор квалитетног сјемена рецепт за задовољавајуће приносе и у условима неповољних временских прилика.