latinica  ћирилица
16/03/2018 |  10:21 | Аутор: Б92

НАСА на мукама због астероида који би могао да "уништи" Земљу

Насине летјелице највјероватније неће моћи да униште огроман астероид који лети ка Земљи без употребе нуклеарне силе, упозоравају научници.

Упозорење долази од Америчког националног тима за планетарну безбједност, а односи се на астериод Бену, који би 2135. године могао да се судари са Земљом.

С обзиром на Бенуову величину - 500 метара у ширини, неће бити могуће преусмјерити астероид који је довољно велики да уништи цијели град, кажу научници.

Бену је такође тежак 79 милијарди килограма, што је 1.664 пута теже од Титаника.

НАСА већ ради на летјелици HAMMER (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response vehicle), дизајнираној тако да путем нуклеарних бомби разнесе астериод.

Ипак, Хамер је висок само 9 метара и тежи само 8,8 тона, што значи да ће, према процјени стручњака, бити потребно око 50 година за одбијање астериода, односно да само једна летјелица неће бити довољна.

Ова опција иначе је мање пожељна од скретања путање тијела, с обзиром на то да није могуће контролисати радиоактиву кишу дијелова астериода који би могли да се сруче на Земљу.

"Посљедице би могле да буду ужасне", рекла је Кирстен Хаули, физичар из Националне лабораторије Министарства енергетике САД у Ливермору и члан тима за планетарну безбједност.

"Циљ ове студије је скраћивање временског одговора када примијетимо опасност, тако да би требало на располагању да имамо више опција за преусмјеравање астериода. Ултимативни циљ је заштита живота на Земљи", додала је Хаули.

Према процјени стручњака, шансе да се Бену судари са Земљом 25. септембра 2135. износе 1:2.700.

Иако се овај број не чини великим, посљедице ударца биле би једнаке експлозији бомбе од 1.200 мегатона, што је 80.000 пута јаче од енергије коју је ослободила атомска бомба бачена на Хирошиму.

Научници истичу да се шансе за судар временом мијењају, и да се још не зна да ли ће се смањити или повећати, с обзиром на то да се непрестано сакупљају нови подаци о његовој орбити.

Вријеме које је потребно да летјелица стигне до астериода такође износи скоро седам и по година, што оставља мало времена за маневрисање нуклеарним оружјем, преноси британски Метро.

"Ако урадимо оно што људи обично раде, и све оставимо за посљедњи тренутак, биће немогуће одбити астериод, осим ако не саградимо читаву флоту свемирских бродова, што тренутно једноставно није могуће", каже Хаули.

У оквиру мисије која се планира за 2125. годину, било би потребно спровести до 53 лансирања Делта ИВ хеви ракета, које би носиле по један Хамер ка астериоду.

"Биле би нам потребне стотине тона експлозивне материје само да благо преусмјеримо Бену. То значи да бисмо морали да изведемо десетине успјешних лансирања", рекла је Меган Брук Сијал, физичар из Националне лабораторије Министарства енергетике САД у Ливермору и коаутор студије.

Насина летјелица Озирис-Рекс тренутно путује ка Бенуу како би сакупила узорак астериода и донијела га на Земљу.