X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
21/03/2018 |  14:18 ⇒ 14:45 | Извор: РТС

Монд: Креативна узаврелост узбудљивог Београда

Париски дневник Монд објавио је репортажу из Београда, који описује као "узбудљиву српску престоницу", посебно истичући "креативну узаврелост овог балканског града, од модерних докова Савамале до боемске Скадарлије".
Монд: Креативна узаврелост узбудљивог Београда - Фото: РТС
Монд: Креативна узаврелост узбудљивог БеоградаФото: РТС

У чланку под насловом 48 сати у Београду, новинар свјетски познатог француског листа износи своје утиске са обиласка од Савамале, кварта код пристаништа ка коме се журе млади Београђани, до импресивне Калемегданске тврђаве над Дунавом.

"Слика о Београду - чији назив на српском значи 'бели град' - још је нејасна и обиљежена ратом на Косову и НАТО бомбардовањем, али такву слику брзо одагнава вјетар обнове и креативна узаврелост, који владају овим балканским градом, од модерних докова Савамале до боемског кварта Скадарлије", тако Монд започиње репортажу.

Између Истока и Запада, наводи се у тексту, Београд чува 2.000 година дугу историју, од османлијске владавине до аустроугарског периода и Титове Југославије.

"Можда би све то Београд могло учинити новим Берлином? Манимо се поређења, Београд је свој и буди се", констатује новинар Монда, који је недавно имао прилике да се и лично увејри у све што српска престоница пружа.

Посјету је почео обиласком Калемегдана, над ушћем Саве у Дунав, гдје је примијетио времешне хармоникаше, шахисте и заљубљене парове на клупама, а упознао је и продавачицу сувенира Олгу која му је, каже, на Молијеровом језику испричала да јој је прва љубав био баш један Француз.

Новинар описује и Споменик захвалности Француској усред Калемегданског парка и подсјећа да је 1999. године био прекривен црном тканином у знак протеста због НАТО бомбардовања у којем је и Француска учествовала.

"Овуда протиче 2.000 година историје – између римских гробова, османлијских маузолеја, некадашњег Титовог бункера који он никада није употребио, војног музеја на отвореном с тенковима“, описује француски новинар своје утиске са Београдске тврђаве, уз закључак да је поглед на град одатле величанствен.

Чланак је објављен након овомјесечне посјете новинара Монда Београду, коју је Туристичка организација Србије организовала у склопу својих редовних активности на промоцији Србије као туристичке дестинације на француском тржишту.

Дневни лист Монд у Француској прати 2,7 милиона читалаца, а њихово дигитално издање мјесечно биљежи између 90 и 100 милиона прегледа.