latinica  ћирилица
22/03/2018 |  13:59 | Аутор: РТРС

"Ноћни вукови" посјетили комплекс руског села и цркву код Добоја (ФОТО)

Чланови руске бајкерске групе "Ноћни вукови" стигли су данас у Добој, гдје су у насељу Ритешић посјетили комплекс руског етно-села у изградњи и Манастира Свете Матроне Московске.
Добој: Ноћни вукови - Фото: СРНА
Добој: Ноћни вуковиФото: СРНА

Представник ове бајкерске групе Владимир Смирнов рекао је да се у Ритешићу осјећа као код куће и да је одушевљен Манастиром и амбијентом.

"Ово ходочашће се организује два пута годишње у протеклих десет година, са станицама код манастира, цркава, те културно-историјских знаменитости које су у вези са руском историјом или свједоче о руско-српским културним везама", навео је Смирнов и додао да у ходочашћу учествују и обични људи који желе да се друже, упознају нове средине и шире културне везе.

Члан "Ноћних вукова" Саша Борисов рекао је да са путовања носи позитивна искуства и уочава блискост са отвореним и гостопримљивим људима. Додао је да се послије Ритешића враћају у Србију, а да ће утиске сумирати на конференцији за новинаре 27. марта у Руском дому у Београду.

Предсједник Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зоран Гајић зхвалио је гостима из Русије што су посјетили Ритешић и што носе поруке мира и љубави православном, али и свим народима на подручју БиХ. Подсјетио је да је у Ритешићу, у организацији овог удружења, у септембру откривена спомен-биста руском цару Николају Другом.

У Ритешићу се од 2009. године реализује пројект изградње Манастира Свете Матроне Московске и руског етно-села. Пројекат, који је инициарао Гајић, добио је благослов Српске православне цркве и при крају је изградња доминантне цркве у неоруском стилу са пет купола висине 19 метара, звоником и парохијским објектом. Гајић је рекао да радови захтијевају знатна улагања и позвао све људе добре воље да учешћем допринесу наставку радова, између осталог, осликавању унутрашњих зидова храма и изради коначишта. Циљеви овог пројекта су промовисање идеје јединства свих православних народа, те ширење руског језика и културе.