latinica  ћирилица
24/03/2018 |  13:53 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Бијељина-симпозијум: Промјена стила живота у борби против гојазности

Прекомјерна тјелесна тежина може се довести у везу са 14 различитих врста карцинома, упозорили су данас стручњаци окупљени на Мултидимензионалном међународном симпозијуму у Бијељини "Шта очекује пацијенте и љекаре у надолазећој пандемији гојазности".
Здрава храна - Фото: илустрација
Здрава хранаФото: илустрација

У обраћању медијима уочи симпозијума они су упозорили да је у рјешавање проблема гојазности неопходно мијењати животни стил, васпитање и перцепцију у јавности.

Академик Драган Мицић са Медицинског факултета у Београду рекао је новинарима да у Мултидисциплинарном центру за лијечење гојазности у главном граду Србије виђају и људе који имају 280 килограма.

"Кажу да је цела епидемија гојазности почела осамдесетих година прошлог века када је кулминирала моторизација и мањак физичког кретања, уз унос енергетски јако богате хране и суштина приче данас је промена стила живота", навео је он.

Академик Мицић је поручио да су људи једноставно престали да се крећу и да неопходна промјена животног стила мора ићи ка томе да људи морају да се крећу.

Професор Медицинског факултета у Бањалуци и предсједник Удружења ендокринолога и дијабетолога Српске Сњежана Поповић Пејичић рекла је новинарима да је постотак гојазних особа у Републици Српској од 22 до 24 одсто и да су жене гојазније од мушкараца.

"Број предгојазник особа у Српској је 36 одсто и ту се приближавамо бројци од 60 одсто гојазних и предгојазних пацијената", навела је она и истакла да је гојазност главни фактор ризика за настанак дијабетеса типа два.

Према ријечима Пејичићеве, у Републици Српској је од шећерне болести тренутно обољело 100.000 пацијената, а оно што посебно забрињава је гојазност која се јавља код дјеце и адолесцената.

"Република Српска је препознала овај проблем и кроз пројекат Фонда здравственог осигурања покренут је пројекат превенције гојазности код дјеце и омладине који је показао веома добре резултате", истакла је Пејичићева.

Декан Медицинског факултета у Мостару Миленко Беванда рекао је новинарима да је гојазност мултидисципинарна област и да струка у БиХ још тражи исправан приступ овом великом јавно-здравственом проблему, чему ће допринијети и симпозијум у Бијељини.

Организатори симпозијума који се одржава у Етно селу "Станишићи" су Јавна здравствена установа болница "Свети Врачеви" у Бијељини, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Удружење "Друштво за дебљину" БиХ.