latinica  ћирилица
25/03/2018 |  11:25 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Вучковић: Новац више није препрека за лијечење дјеце у иностранству

Директор Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда у иностранству Јасминка Вучковић изјавила је Срни да је за непуна три мјесеца, од када је Фонд почео са радом, на лијечење послато осморо дјеце, за шта је издвојено укупно око 293.000 КМ.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

Вучковићева је истакла да је најважније то што је Република Српска препознала да новац не смије да буде препрека за лијечење дјеце у иностранству, а са Фондом солидарности свако дијете које се упути на лијечење има једнаке финансијске могућности које не зависе од донација у хуманитарним акцијама.

"Увидом у интернет страницу Фонда здравственог осигурања Српске на линку Фонда солидарности, може се пратити свакодневни прилив и одлив средстава на рачуне Фонда. Овај новац намијењен је искључиво за лијечење дјеце у иностранству и не троши се у друге сврхе", нагласила је Вучковићева.

Она је подсјетила да су извори финансирања Фонда стални, попут издавања 0,25 одсто од нето плате радника, из буџета Српске и локалних заједница, те пет одсто од куповине службеног аутомобила.

Вучковићева је навела да се посебан допринос на солидарност од нето плате обрачунава сваког мјесеца приликом исплате плате и да је уочено, посебно када је ријеч о најнижој плати у Српској, да је мјесечна провизија банака већа од мјесечног износа за овај фонд.

"У посљедње вријеме нам често стиже питање радника који примају најнижу плату у Српској, због чега им је мјесечна провизија већа од износа који треба да уплате у Фонд солидарности. Зато смо код банака са којим сарађујемо иницирали да се смањи или у потпуности укине провизија за овај допринос", рекла је Вучковићева.

Она је изразила увјерење да ће банке, уколико пословно окружење то дозволи, изаћи у сусрет овој иницијативи.

Према њеним ријечима, грађани су препознали Фонд солидарности као установу у којој су им врата широм отворена.

"Охрабрује и податак да грађани Српске све више вјерују у рад Фонда, па, осим сталних извора прихода, нису ријетке и личне донације грађана, а у финансирању лијечења дјеце свој допринос желе да дају чак и пензионери. Поједини пензионери сматрају се искљученим из ове хумане приче, због чега су неки од њих сами контактирали Фонд ПИО, како би им се од пензије одбијао дио новца за Фонд", рекла је Вучковићева.

На питање на који начин сви они који то желе, могу да уплате средства, Вучковићева је рекла да, осим донација, постоји и идеја да се у сарадњи са компанијом "М:тел" отвори трајни хуманитарни број, како би сви који желе могли да донирају једну КМ за лијечење дјеце у иностранству.

"Компанија `М:тел` је препознатљива по својој друштвеној одговорности и већ је дала значајан допринос раду Фонда солидарности кроз донаторско вече које је организовано крајем прошле године. Вјерујемо да ћемо и овај пут имати њихову подршку", навела је Вучковићева.

Она сматра да је Фонд солидарности на добром путу да у потпуности стекне повјерење јавности и, што је најважније, родитеља, који су до сада морали сами да скупљају новац за лијечење дјеце у иностранству.

"Постојањем Фонда солидарности, бар у финансијском смислу, можемо да растеретимо родитеље, да не морају још и да мисле о новцу који је потребан да се плати за лијечење дјетета. Сви који су дио Фонда настоје да максимално убрзају процедуре како би дијете што прије било послато на лијечење", истиче Вучковићева.

Она је подсјетила да сваки родитељ прво треба да се обрати Фонду здравственог осигурања Српске са захтјевом за лијечење у иностранству, а онда и Фонду солидарности.

"Родитељи треба да се обрате и једном и другом фонду. Фонд солидарности настоји да, са своје стране, учини све како би што прије завршио процедуре које се односе на остваривања права за лијечење у иностранству, али смо ослоњени и на Фонд здравственог осигурања", нагласила је Вучковићева.

То значи, додала је она, да Фонд солидарности може да дјелује оног момента када Фонд здравственог осигурања донесе одлуку о захтјеву који је упутио родитељ за лијечење у иностранству.