latinica  ћирилица
27/03/2018 |  13:23 | Аутор: СРНА

Дијабетес - треће по реду обољење старијих лица

Дијабетес је пратеће и послије крвног притиска и кардиоваскуларних болести треће по заступљености обољење лица треће животне доби, рекла је данас у Добоју нутрициониста Инга Марковић прије предавања које је о овој теми организовано за чланове добојског Удружења пензионера.
Дијабетес - Фото: flickr.com
ДијабетесФото: flickr.com

"Код старијих лица долази до преплитања више болести, па је дијабетес посебно опасан", рекла је Марковићева новинарима и објаснила да је нутритивна терапија у тим случајевима компликована, те да зависи од степена обољења, али и стања ухрањености пацијента.

Марковићева као најчешће компликације за старије пацијенте наводи дијабетичну ретинопатију, полинеуропатију, ампутацију, сљепило, отказивање бубрега, срчани и мождани удар.

Физијатар у добојској Болници "Свети апостол Лука" Александра Хаџиавдић препоручује редовне контроле шећера на нивоу примарне здравствене заштите.

"Уколико се успостави дијагноза, пацијента је неопходно комплетно испратити по питању превенције компликације, од којих је најчешће дијабетесно стопало", навела је Хаџиавдићева.

У том случају, пацијент се упућује у болничку Службу физикалне медицине како би се кроз једноставне вјежбе спријечиле даље компликације на стопалу.

Предсједник Удружења пензионера Добој Рајко Глигорић каже да је данашње предавање о дијабетесу редовна активност које Удружење организује за своје чланове из области здравља за које се покаже интересовање.

Извор: СРНА