latinica  ћирилица
27/03/2018 |  15:54 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Земља у власништву Републике и даље без могућности закупа

Владајућа већина у Скупштини града Бијељина одбила је данас одлуку којом би била створена могућност закупа 233 хектара пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју града.
Бијељина, Скупштина града - сједница - Фото: СРНА
Бијељина, Скупштина града - сједницаФото: СРНА

"Због ово мало земље, Бијељина ће изгубити 9.000 КМ прихода годишње, али нећемо се сукобити са неколико стотина незадовољних пољопривредника", рекао је шеф Клуба одборника СДС-а Јован Гајић.

Гајић је навео да је огромна већина од 33.000 хектара квалитетне земље већ прије 10 година дата у концесију и замјерио што Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одређује правила за подјелу земље коју локална власт треба да спроведе.

Према његовим ријечима, одлука о подјели земље према постојећем правилнику била би усмјерена против неколико стотина или хиљада пољопривредника у Семберији.

Предсједник Скупштине града Славиша Марковић рекао је новинарима да ова одлука није добила сагласност ни скупштинске Комисије за пољопривреду, због бројних примједаба на утврђени правилник и начин бодовања.

Он је најавио да ће од ресорног министарства скупштинским закључцима тражити да буду измијењени услови за додјелу земљишта.

Шеф опозиционог Клуба одборника СНСД-а Недељко Ћорић рекао је да се само у Бијељини овај проблем покушава пребацити на ресорно министарство, иако је правилник исти и примјењује се у свим општинама и градовима Републике Српске.

"Одлука о додјели 233 хектара пољопривредницима одгађа се у локалном парламенту више од годину дана, а нико не говори да Бијељина има на располагању око 900 хектара површина које нису издате у концесију, већ се обрађују на нелегалан начин и користе их неки људи нелегално", навео је Ћорић.

Он је изразио сумњу да је данашње одбијање одлуке у интересу оних који штите те нелегалне кориснике земље.

Одлуком је било предвиђено да закуп траје десет година, уз максимално десет хектара по појединачном закупцу, а годишња цијена закупа једног хектара је од 120 КМ за прву класу земљишта, до 60 КМ за земљиште шесте, седме и осме класе.

Независни одборник Мићо Живић изјавио је новинарима да би о подјели земље требало одлучивати тек након општих избора, док је одборник Покрета Успјешна Српска Љубиша Петровић навео да земљу треба давати у закуп тек након што се ријеши проблем реституције и враћања земље онима којима она припада.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да Бијељина "није адреса за ову причу" и да је срамотно што се обавезе са министартсва и државе пребацују на локалну заједницу.

"Нема ту одговорности Градске управе. Нити је земљиште наше, нити ми радимо реституцију, нити сам ја икоме дао уговор. Постоји проблем да су неки људи ушли у посјед земље по основу реституције са рјешењем које није правоснажо или мислећи да имају право јер им је то дједовина, неки можда и нелегално, али нико нема наше рјешење и није наш посао да то радимо", рекао је Мићић.