latinica  ћирилица
29/03/2018 |  13:26 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Влада Србије апеловала на родитеље да вакцинишу дјецу

Влада Србије апеловала је на родитеље да наставе са вакцинацијом дјеце против малих богиња, наводећи да је инспекција Министарства здравља прошле године поднијела 1.056 захтјева за покретање прекршајног поступка против оних који нису вакцинисали дјецу, а у прва два мјесеца ове године још 202.
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

Влада Србије подржала је и да се мјере пооштреног надзора спроводе до даљег, односно најмање у периоду двоструке максималне инкубације од посљедњег регистрованог случаја морбила.

Из Владе је саопштено да је од октобра 2017. године до јуче у Србији, укључујући и подручје надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано 4.225 случајева малих богиња.

Највећи број обољелих регистрован је на подручју Београда, Нишавског и Топличког округа, а по броју обољелих слиједе Рашки и Пчињски округ.

Институт за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" саопштио је данас да најмлађа обољела особа има 15 дана, а најстарија 70 година.

Од тежих компликација малих богиња регистровано је запаљење мозга код двије обољеле особе и упала плућа код 464 обољеле особе, наведено је у саопштењу.

Од компликација изазваних малим богињама у Србији је преминуло 12 лица, а прва жртва, послије двије деценије, евидентирана је крајем прошле године у Београду.

Извор: СРНА