X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
31/03/2018 |  09:26 | Извор: СРНА

Значајно мање обољелих од респираторних инфекција

Домовима здравља у Републици Српској од 19. до 25. марта пријавило се 2.017 пацијената обољелих од акутних респираторних инфекција и 720 са обољењима сличним грипу, што је знатно мање у односу на претходну седмици, речено је Срни у Институту за јавно здравство Српске.
Дом здравља - Фото: СРНА
Дом здрављаФото: СРНА

Највиша стопа обољења сличних грипу у овој седмици је на подручју Бањалуке, Требиња, Источног Сарајева, а најнижа у регији Фоче.

У болницама Републике Српске од 19. до 25. марта пријављено је шест случајева тешке акутне респираторне инфекције што нешто више у односу на претходну седмицу.

Од почетка праћења инфлуенце, од 2. октобра, регистровано је укупно 58.264 акутних респираторних инфекција и 21.962 обољења сличних грипу. Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. биће завршен половином маја.

Највећи број пацијената са обољењима сличним грипу су дјеца старости до четири године, те код дјеце од пет до 14 година, а најмање су обољели старији од 65 година.

Из Института наводе да је од почетка надзора у болницама Српске пријављено укупно 159 обољелих, али нису пријављени смртни случајеви.

Од почетка праћења сезоне узето је укупно 146 узорака обољелих од акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу, а резултати микробиолошке анализе су потврдили 64 позитивна случаја на вирусе инфлуенце тип А и Б.