latinica  ћирилица
02/04/2018 |  20:27 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Има ли у Српској опасности од пандемије гојазности?

Према најновијим истраживањима претјерана тјелесна тежина достигла пушење као фактор ризика за развој карцинома.

Саопштили су то најугледнији љекари из региона међународном симпозијуму у Бијељини. Шта очекује пацијенте и љекаре у надолазећој пандемији гојазности - била је тема овог стручног скупа.

Гојазност је једна од најбрже растућих пандемија модерног доба. Прате је бројне негативне посљедице са којима се суочава становништво и у земљама нашег региона.

Једно истраживање у Енглеској, да је гојазнсот достигла пушење као могући разлог за развој карцинома, тако да очекују да ће можда у наредним годинама, чак превазићи пушење као фактор ризика за развој карцинома.

Иако генетика има утицаја на гојазност на овај проблем утиче и стил живота који подразумијева много сједења,а мало кретања.

Са прекомјерном тежином доводи се у везу 14 различитих врста карцинома. Љекари наводе да је и наше становништво све склоније претјераној тјелесној тежини и да су слични показатељи и у Хрватској и Србији – гојазан је сваки пети становник.

Оно што је важно је да је гојазност најважнији фактор ризика на настанак дијабетеса типа 2, у Републици Српској је од дијабетеса обољело преко 100.000 пацијената, а посебно забрињава гојазност која се јавља код дјеце и адолесцената.

Путем Фонда здравственог осигурања покренут је и пројекат превенције гојазне дјеце и омладине који је дао добре резултате.

У Београду је отворен Мултидисциплинарни центар за лијечење гојазности гдје долазе пацијенти са 270 килограма. Због таквих пацијената настала је и нова професија, љекари који се баве тјелесном тежином што показује колико је проблем узнапредовао.

На симпозијуму у Бијељини "Шта очекује пацијенте и љекаре у надолазећој пандемији гојазности", љекари су стручну јавност упознали са најоптималнијим модалитетима у лијечењу гојазности.