latinica  ћирилица
09/04/2018 |  13:27 | Аутор: СРНА

Да ли се мождане ћелије обнављају и код старијих људи?

Научници воде опсежну раправу о томе да ли се мождане ћелије обнављају и код старијих људи или у 13. години престаје њихов развој.
Мозак - илустрација (фото: Thinkstock) -
Мозак - илустрација (фото: Thinkstock)

Студија коју је у часопису "Природа" објавила група научника Универзитета у Сан Франциску тврди да нема доказа о постојању млађих неурона или матичних ћелија које производе нове неуроне у хипокампусу /дио мозга/ особа старијих од 18 година.

Они су проучавали 59 узорака мозга и пронашли одређен број неурона код дјеце до годину дана и још нешто код малишана у доби између седам и 13 година.

Резултати истраживања упућују на то да је хипокампус код човјека у великој мјери већ изграђен током развоја мозга фетуса.

Међутим, студија научника са њујоршког Универзитета Колумбија даје другачије закључке.

Током ове студије, научници су користили узорке мозга добијене након обдукције 28 људи који су изненада умрли у доби између 14. и 79. године.

Они су открили да старији људи имају способност стварања на хиљаде нових неурона, слично као и млади.

Научници су примијетили сличне волумене хипокампуса у свим добним групама.

То упућује на могућност да многи старији људи могу да задрже когнитивне и емоционалне способности дуже него што се претпостављало.

Ипак, ти нови неурони су, можда, мање у могућности да преносе информације код старијих људи због старења њихових крвних судова.