latinica  ћирилица
09/04/2018 |  13:57 | Аутор: СРНА

Стање у воћњацима обећава родну годину

Стање у воћњацима на подручју Семберије и Мајевице, али и у подмајевичком крају, је задовољавајуће за ово доба године и, с обзиром на тренутне прилике у засадима јабуке и шљиве, обећава родну годину, рекао је Срни предсједник Удружења воћара "Златни род" Милан Дакић.
Воћњаци - Фото: РТРС
ВоћњациФото: РТРС

"Воћари приводе резидбу крају и припремају се за обавезну мјеру прскања засада. Годинама уназад усљед временских осцилација трпјела је и воћарска производња, па је борба за одрживост посла била константна", каже Дакић.

Он напомиње да се блага, али дуга зима није негативно одразила на јабуку и шљиву, па судећи по томе година ће бити родна.

"Само да не буде касних мразева који су ранијих година знали причинити штету воћу и то у фази цвјетања. Ипак, не вјерујем да би до тога могло доћи након Васкрса", рекао је Дакић.

Он подсјећа да појава болести у засадима јабуке и шљиве није уочена, па и то
иде у прилог очекивањима добрих резултата.

"Улагања у ову врсту пољопривредне производње су велика, али се исплате ако воће након бербе чека сигуран пласман. Како би се дошло до квалитетнијег плода који држи бољу цијену, резидба у засадима је обавезна", истиче Дакић.

Он напомиње да је у посљедње четири године све мање оних који се одлучују на подизање нових засада.

"Воћари очекују да ће доћи до наставка недавно замрзнутог извозног аранжмана са Русијом, гдје је домаћа јабука врхунског квалитета и те како била цијењена", каже Дакић.

Према његовим ријечима, током прошле године домаће воће је константно држало добру цијену, па они којима суша или мраз нису обрали род могли су добро и зарадити.

"Реална цијена ускладиштене и добро очуване јабуке из хладњаче требало би да буде већа од једне КМ да би се дошло и до позитивне рачунице", процјењује Дакић.