latinica  ћирилица
11/04/2018 |  16:22 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Љубија: У плану отварање новог погона Твека

У предузећу за производњу рударског експлозива Твек из Љубије, недавно је у рад пуштена нова линија за производњу.

Ријеч је о новом асортиману производње у овом предузећу које се до сада бавило производњом рударских експлозива. Твек је једино предузеће у БиХ које се бави производњом ове врсте експлозива. На домаће и инострана тржишта, годишње пласира око 2.000 тона експлозива. У плану је и отварање нове фабрике, што би довело до отварања нових радних мјеста. Најављено проширење производње подржао је и град Приједор.

Перица Топић један је од 27 запослених у Твеку. Иако је свакодневно у контакту са опасним материјама, каже, опасности за раднике готово да и нема. Сви су обезбијеђени неопходном опремом.

- Радимо без оптерећења и без притиска. Све је уредно, осигурани смо, пријављени, чак и наша дјеца добијају новчане износе пред сваку школску годину - каже Топић.

Ово предузеће једно је од ријетких у региону које се бави производњом амфо и емулзионих рударских експлозива. У плану је отварање новог погона који би увелико повећао производни капацитет.

- Капацитет новог погона је 10.000 тона. У питању је дупло већи капацитет него потрошња у БиХ, што отвара могућност већег извоза на сусједна тржишта. За сада извозимо на тржиште Хрватске, али се надамо да ћемо то проширити и на подручје изван Балкана - истиче директор предузећа, Душко Долинић.

Градска управа помоћи ће им у изради регулационог плана на Љубијским рудиштима, гдје ће нова фабрика бити смјештена.

- Вјерујем да ћемо имати једну нову групацију, односно пословни систем који ће ангажовати значајан број нових радника са ових простора. За град Приједор је то посебно битно, јер је Љубија простор у коме нема пуно производних капацитета и свако ново радно мјесто је добродошло - наглашава Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

У новом постројењу фабрике за производњу рударског екплозива Твек у Љубији, требало би да буде запослено око 20 радника.