latinica  ћирилица
14/04/2018 |  18:28 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

"Дучићев дан" - научни скуп посвећен Десанки Максимовић

Једанаеста манифестација "Дучићев дан", настављена је и данас у Требињу, научним скупом, посвећеним пјесникињи Десанки Максимовић, о чијем су дјелу говорили књижевници и књижевни историчари.

Радови, који ће чинити посебан зборник, у оквиру пројекта "Поетичка истраживања", који издаје Институт за књижевност и умјетност из Београда, настао је у години када се навршава стотину двадесет година од рођења Десанке Максимовић.

-Пројекат на посебан начин повезује Дучића и Десанку, прије свега у поетичком смислу, али и много ширем, националном контексту. Оваква сарадња је више него драгоцјена - рекла је Светлана Шеатовић-Димитријевић из Института за књижевност и умјетност Требиње.

Научни скуп одражава се у сарадњи са Учитељским факултетом из Београда, а ове године и са Задужбином "Десанка Максимовић".

-Задужбина чува сву њену рукописну заоставштину, а права заоставшина су њени стихови и њена дјела, 11 година град Требиње и институт чувају заоставштину свих пјесника - истиче Бојан Ђорђевић, управник Задужбине „Десанка Максимовић“.

У Херцеговачкој Грачаници, гдје од 2000. године почивају земни остаци Јована Дучића, јутрос је служена литургија и помен пјеснику. Књижевници и историчари умјетности говорили су и о Нићифору Дучићу, српском духовнику, историчару и устаничком вођи, а њему у част у Музеју Херцеговине приређена је и изложба.

Централна манифестација "Дућићевог дана" је свакако свечана академија, која почиње у 20 часова.