X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
16/04/2018 |  10:49 ⇒ 10:49 | Извор: индекс.хр

Сабор одбио да буде покровитељ Дана побједе над фашизмом

Предсједник Сабора Хрватске Гордан Јандроковић одбио је да буде покровитељ обиљежавања Дана побједе над фашизмом, објавио је на свом Фејсбук профилу посланик СДП-а Ранко Остојић.
Хрватски Сабор (фото: Јурица Галоиц/PIXSELL) -
Хрватски Сабор (фото: Јурица Галоиц/PIXSELL)

Портал Index.hr. преноси да је Остојић на свом Фејсбук профилу објавио и документацију послатог, а затим одбијеног приједлога.

"Овим путем желимо обавијестити да је Предсједништво Сабора одбило приједлог да хрватски Сабор буде покровитељ обиљежавања Дана Европе и Дана побједе над фашизмом. С обзиром на то, да се Дан Европе и Дан побједе над фашизмом заправо нигдје не обиљежава у Хрватској, овом иницијативом сам желио подстаћи да се на Европском тргу у Загребу направи бар једна манифестација, али, нажалост, Сабор је нашао за сходно да одбије приједлог из бирократских разлога", објавио је Остојић.

Он додаје да је сигуран да иза тога стоји стална ревизија историје и негирање најважније ствари - да је Хрватска била земља која је побиједила фашизам.

"Можете одбити, можете негирати, може вам бити неугодно што цијела Европа слави побједу над фашизмом, али колико год ви били тужни, прославе ће бити. И боље да вас тамо нема", написао је Остојић.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја. Тог датума 1945. године нацистичка Њемачка је потписала капитулацију у Другом свјетском рату.