latinica  ћирилица
18/04/2018 |  15:04 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Дан отворених врата на бањалучком Универзитету (ВИДЕО)

Универзитет у Бањалуци посјетило је данас 1.700 средњошколаца поводом манифестације Дан отворених врата.

Средњошколци су имали прилику да се упознају са програмом и радом свих факултета бањалучког Универзитета. Циљ манифестације је помоћ будућим студентима при одабиру адекватног студијског програма.

На седамнаест факултета на бањалучком Универзитету има 2.500 слободних мјеста, а конкурсу за пријем студената биће расписан у јуну.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић поручио је будућим студентима да пажљиво изаберу факултет и занимање и препоручио им да више пажње обрате на техничке факултете.

- Електротехнички, Машински или Грађевински факултет дају могућности да се лакше нађе посао - рекао је Малешевић.

Он је истакао да је Дан отворених врата прилика да се матуранти упознају о факултетима, њиховим предностима, те отклоне евентуалне недоумице.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да на овом универзитету има 17 факултета, те више од 50 студијских програма првог циклуса студија.

- Веома је тешко пронаћи студијски програм који није лиценциран на нашем универзитету, који има највећу традицију у Српској и најбоље кадровске потенцијале, као и најбоље услове за извођење наставе, практичне и теоријске. Наши студенти имају могућност да дио образовања, у оквиру међународне размјене, заврше на неком универзитету у земљама ЕУ или државама широм свијета са којима имамо уговор о сарадњи - нагласио је Гајанин.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да бањалучки Универзитет пружа довољно знања из различитих области и нуди богату лепезу студијских програма.