latinica  ћирилица
23/04/2018 |  07:56 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Жалбени претрес Караџићу, одбрана тражи ново суђење

Пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове, који је наслиједио Хашки трибунал, почео је жалбени претрес у предмету против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.

Тим одбране, износи аргументацију по 46 жалбених основа. Одмах на почетку данашњег обраћања жалбеном вијећу, затражили су да буде поништена првостепена пресуда хашког трибунала и да буде наложено ново суђење.

Радован Караџић уложио је у децембру 2016. године жалбу Хашком трибуналу на пресуду, којом је осуђен на 40 година затвора "због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у БиХ 1992-1995. године".

Одбрана се нада да ће успјети да докаже непостојање везе Караџића са дешавањима у Сребреници, што би, како оцјењују, утицало на висину пресуде.

Члан Караџићевог тима одбране адвокат Горан Петронијевић рекао је раније да ће на овом претресу усмено бити презентовани ставови одбране и тужилаштва о међусобним жалбама и одговорима.

Он је напоменуо да ће послије овог жалбеног претреса услиједити само статусне конференције све до изрицања коначне пресуде, што би, према предвиђањима одбране, могло услиједити до краја године.

Караџић је осуђен у марту 2016. године.