X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
24/04/2018 |  13:39 ⇒ 18:07 | Извор: РТРС

Додик: Српска поносна на добре односе са Русијом; Матвијенко: Сарадња изузетна

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је веома захвалан руској делегацији на посјети Бањалуци и Републици Српској.

Након састанка са предсједником руског Савјета Федерације Валентином Матвијенко, Додик је посебно нагласио сарадњу Српске и Руске Федерације на политичким питањима, те захвалио предсједнику Русије Владимиру Путину на јасном и уравнотеженом ставу по питању Дејтонског мировног споразума у БиХ.

"Данас смо разговорали о низу политичких и економских питања, те исказали висок степен сагласности. Република Српска је задовољна и поносна на добре односе са Руском Федарацијом и желимо да их подигнемо на још већи ниво", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Захвалио је Русији и њеном предсједнику Владимиру Путину на очувању Дејтонског мировног споразума.

"Наша сарадња са ЕУ не може бити на уштрб сарадње са Руском Федерацијом", рекао је Додик додајући да резолуција Народне скупштине Републике Српске обавезује све институције Српске на војну неутрлност па и према НАТО.

Додик је додао да је економска сарадња са Русијом веома интензивна, издвајајући сарадњу са компанијама Зарубежњефт и Гаспром, а за почетак маја је најавио потписивање споразума око реконструкције термоелктрана, као и уговор о набавци хеликоптера за потребе Полиције Републике Српске.

- Српска је захвална и поносна на добре односе да Руском Федерацијом - поручио је Додик и додао да је сарадња изузетна и на политичком нивоу.

Валентина Матвијенко се захвалила на топлом дочеку и гостопримству српских домаћина и нагласила да то доживљава као посебан гест који показује колико се поштује Руска Федерација.

Валентина Матвијенко на прес конференцији

"Република Српска је братска република и важан партнер Русије на Блакану. Захваљујући напорима предсједника Додика, посљедњих година смо унаприједили наше односе", додала је Матвијенко.

Она је истакла да је прошле године робна размјена Русије повећана за 16 одсто и износила је 345 милијарди евра, а да је робна размјена према Републици Српској износила 75 одсто од укупне робне размјене према БиХ.

Матвијенко је поручила је да је Руска Федерација против проширења НАТО-а у Европи, против милитаризације европских држава и против нових линија раздвајања које се стварају на такав начин.

"Сматрамо да такви потези погоршавају стање безбједности на европском континенту", поручила је Матвијенкова у Бањалуци, одговарајући на новинарско питање какав је став Русије о питању могућег уласка БиХ у НАТО.

Она је навела да безбједност може бити само јединствена и недјељива за све државе.

"Европска безбједност није могућа без Русије, као ни руска без Европе, зато ми чинимо све да водимо дијалог са нашим партнерима и разјаснимо наш став", закључила је Матвијенкова.

Према њеним ријечима, Руска Федерација залаже се за јединствен економски и политички безбједоносни простор да би заједничка европска кућа била просперитетна и безбједна, што се може постићи само заједничким напорима свих европских држава.

МАТВИЈЕНКОВА ПРЕНИЈЕЛА ДОДИКУ ПОЗДРАВЕ И ПОРУКЕ ПРЕДСЈЕДНИКА ПУТИНА

Предсједница Савјета Федерације Горњег дома Парламента Русије, Валентина Матвијенко пренијела је предсјендику Републике Српске, Милораду Додику личне поздраве и изразе поштовања предсједника Руске федерације, Владимира Путина.

"Желим да испуним налог који имам и да лично пренесем поздрав од предсједника Русије, Владимира Путина, са поштовањем и изразима најбољих жеља", рекал је Матвијенко.

Матвијенко је изразила захвалност предсједнику Додику и члановима делегације на, како је рекла, огромном доприносу у развоју и јачању односа између Републике Српске и Русије.

"Управо, захваљујући вашим контактима и напорима, ова сарадња је посљењих година добила интензитет" - закључила је Матвијенко и додала да ће о резултатима посјете упознати предсједника Путина.

Матвијенкова је на данашњем састанку са предсједник Српске у Палати Републике у Бањалуци изјавила да Република Српска није само братска земља за Русију, већ и веома важан партнер.

Матвијенкова је захвалила Републици Српској на гостољубивом дочеку руске делегације, истичући да ту гостољубивост доживљавају као посебан гест поштовања према Руској Федерацији.

Предсједник Српске је захвалио на пажњи Руске Федерације према Републици Српској, истичући да су претходни разговори указали на пријатељство и уважавање по свим питањима.