latinica  ћирилица
25/04/2018 |  08:45 ⇒ 08:54 | Аутор: СРНА

Мања: Кинеска медицина даје упутства како да његујемо живот

На Медицинском факултету бањалучког Универзитета у Бањалуци је одржано предавање о традиционалној кинеској медицини и њеним могућностима, које је организовао Конфуцијев институт у сарадњи са Медицинским факултетом.
Кинеска медицина - Фото: илустрација
Кинеска медицинаФото: илустрација

Љекар кинеске медицине Филип Мања упознао је студенте и професоре Медицинског факултета, као и заинтересоване грађане о појединачним методама које се користе у традиционалној кинеској медицни – акупунктури, хербалној медицини, туина масажи, терапији вакумским чашама и другим, као и о њиховој практичној примјени.

"Кинеска медицина нам својом дугом традицијом акумулираног знања може понудити много. Може нам дати упутства како да његујемо живот, како да спријечимо настанак болести, или нам благовремено најавити обољења преко своје специфичне дијагностике, или како ефикасно рјешавати многе болести ако до њих дође", рекао је Мања.

Он је додао да је посљедњих година кинеска Влада, као један од својих приоритета у оквиру пројекта "Један појас, један пут", поставила и ширење знања о кинеској медицини на Западу.

"Част ми је да као дио овог корпуса подијелим знања са људима са наших простора, за почетак кроз демистификацију и прецизније одређење кинеске медицине, па отуда и назив предавања `Шта стварно може кинеска медицина`", рекао је Мања.

Продекан за међународну сарадњу Медицинског факултета Лана Нежић навела је да је предавање Филипа Мање организовано са циљем да се студентима и професорима, као и широј јавности, приближи кинеска традиција и њена филозофија живота и рада.

Она је истакла да у посљедње вријеме западна медицина озбиљније доживљава кинеску, посебно сегмент фитомедицине.

"Велику заслугу за то има и добитница Нобелове награде Ту Јују за откривање артемисинина, лијека против маларије који се заснива на старокинеској фитомедицини, којим се значајно смањила стопа смртности обољелих пацијената широм свијета", рекла је Нежићева, истичући да је ријеч о научно заснованој медицини.

Директор Конфуцијевог института Универзитета Бањалука Љиљана Стевић рекла је да је ово предавање други значајан догађај који је успјешно реализован након недавног отварања Конфучијевог института, те да је у плану још много активности и догађаја на којима се у том институту ради.

Филип Мања је љекар кинеске медицине који је прво дипломирао кинески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду, а након тога у Кини дипломирао на основним студијама кинеске медицине, на кинеском језику.