latinica  ћирилица
29/04/2018 |  10:15 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Српска дијаспора значајан ресурс, градимо мостове сарадње, чувамо идентитет (ФОТО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић у оквиру посјете Сједињеним Америчким Државама, гдје борави на позив Српске православне цркве и удружења из савезне државе Аризона која окупљају грађане поријеклом из Републике Српске и Србије, присуствовала је у Фениксу Фестивалу хорова из Сјеверне Америке, у организацији Српске православне црквене општине Свети Сава.

Предсједница Цвијановић је истакла да је овај догађај био прилика и да разговара са истакнутим члановима дијаспоре поријеклом из Републике Српске и Србије и да им пренесе колико је важно да постоји институционална веза између Републике Српске и нашег народа у расејању.

Предсједница Владе је нагласила да је бројна Српска дијаспора представља значајан ресурс, те да историјска повезаност, заједничка култура и традиција, обавезују да градимо мостове сарадње и на тај начин чувамо свој идентитет.

Предсједница Цвијановић је указала на настојање Републике Српске да развија и унапређује сарадњу са дијаспором, укључујући и Србе из овог дијела САД-а, чији представници на различите начине могу да помогну промоцији Српске.

 Подсјетила је да је први Форум дијаспоре, који је у фебруару одржан у Бањалуци, значајан корак ка успостављању снажнијих економских, политичких и других веза између Републике Српске и њене дијаспоре.

Премијерка Српске у САД

Поред ове парохије, предсједница Цвијановић је посјетила и другу парохију –Црквену општину Светог Николе у Фениксу гдје је присуствовала завичајној вечери и народном весељу које је окупило неколико стотина људи српске дијаспоре.

Претходног дана, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, разговарала је о политичкој и економској ситуацији у Републици Српској са привредницима поријеклом из Феникса који чине Клуб привредника српског поријекла из америчке савезне државе Аризона.

У наставку посјете предвиђено је да Цвијановићева присуствује светој литургији у цркви Светог Саве у Фениксу, те свечаном банкету који у њену част организује ова црквена општина.