latinica  ћирилица
30/04/2018 |  08:38 ⇒ 08:54 | Аутор: Б92

Ови знаци указују да имате мањак витамина Д у организму

Истраживање које је спровела Школа за јавно здравље Универзитета Харвард показало је да милијарду људи у свијету пати од недостатка витамина Д. Ако избјегавате излагање коже сунцу, као и конзумацију одређених врста намирница и суплемената, могуће је да сте и ви дио тог великог броја.
Витамин Д и његове предности (фото: musclebuildingfoodshq.com) -
Витамин Д и његове предности (фото: musclebuildingfoodshq.com)

Витамин Д чини група од седам витамина који се синтетизују у кожи под утицајем сунца, односно у директном излагању ултраљубичастим зрацима. Може се наћи у храни попут рибљег уља, меса, млијека и млијечним производима, жуманцету и печуркама.

Просјечној одраслој особи дневно је потребно од пет до 10 микрограма, што је изузетно мала количина. Међутим, ако сте особа која већину дана проводи у канцеларији или затвореној просторији, а избјегавате поменуте протеине и суплементе, могуће је да сте један од милијарду становника Земље који пате од мањка тог витамина.

Витамин Д има важну улогу у одржавању концентрације калцијума у тијелу, доприноси јачим костима и здравим зубима, али и побољшава мишићни тонус.

Ово су симптоми који откривају да ли имате мањак витамина Д у организму:

1. Чести преломи костију

Организам престаје да ствара коштану масу око 30. године живота, а мањак витамина Д убрзаће и погоршати симптоме остеопорозе. Због тога не чуди што су особе са мањком витамина Д склоније преломима костију, него оне које у организму имају одговарајуће количине.

2. Бол у костима

Суптилан, али стално присутан бол у костима и зглобовима може бити посљедица медицинских болести попут артритиса, остеомалације или фибромиалгије. За тај непријатан осјећај може бити крив и мањак витамина Д. Ако сумњате на ово друго, требало би да провјерите право стање, које ће вам открити крвна слика.

3. Лоше расположење

Клиничка депресија у већини случајева директно је повезана и са мањком витамина Д. Иако нема јасног доказа за то, стручњаци вјерују да недостатак витамина Д утиче на лучење и количину хормона серотонина, који одређује расположење код људи.

4. Претерано знојење

Претјерано знојење има бројне узроке, а један је од њих и мањак ове важне супстанце у људском организму. Ако вам се лице "сјаји" од велике количине зноја који лучите чак и када вам је тијело у мировању, налазите се у умјерено охлађеном окружењу, а тјелесна температура није виша од 37 степени Целзијуса, размислите о тесту за откривање мањка витамина Д.

5. Слабост и умор

Ако се осјећате уморно и слабо чак и након квалитетног осмочасовног сна, можда патите од мањка витамина Д. За снагу тијела није задужено само гвожђе, већ и овај витамин који повећава контролу мишића.

Добра вијест? За само пола године мишићну слабост могуће је повратити уз помоћ суплемената који садрже и витамин Д.