latinica  ћирилица
30/04/2018 |  12:34 | Аутор: СРНА

У Српској регистрована 23 обољела од морбила

У Бањалуци је регистрован први случај обољељих од морбила, којих је тренутно 23 у Републици Српској, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.

Из Института наводе да је овај случај регистрован крајем прошле седмице, те подсјећају да је први случај у Српској регистрован почетком марта.

"Нови обољели пацијент је пријављен на подручју града Бањалука, а ријеч је о одраслом лицу старости 18 година које је било у контакту са лицима из Србије", наводе из Института.

Из Института додају да је од тог броја регистрованих, 21 случај лабораторијски потврђен.

У општини Источно Сарајево пријављено је шест обољелих, у општини Вукосавље четири, Модричи три, у Новом Граду, Козарској Дубици и Лакташима по два, у Власеници, Шамцу, Палама и Бањалуци по један обољели.

Из Института наводе да је највећи број обољелих регистрован у узрасним групама од двије до пет година /10/ и 20 до 39 година /осам/, најмлађи обољели има једну, а најстарији 41 годину.

"Од укупног броја обољелих 22 није вакцинисано или су непознатог вакциналног статуса, само једно дијете има податак да је вакцинисано првом дозом у складу са обавезним календаром", наводе из Института.

Највећи број обољелих имао је средње тешку клиничку слику, 19 је хоспитализовано у болницама у Добоју, Источном Сарајеву, Приједору и Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци.

Из Института за јавно здравство Републике Српске истичу да су након пријаве сумње свих случајева обољелих, Хигијенско-епидемиолошке службе Домова здравља гдје су обољели пријављени у сарадњи са болницама и Институтом одмах предузете све потребне мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије.

Након пријаве епидемије морбила у Србији, односно погоршања епидемиолошке ситуације у окружењу, ниског обухвата МРП вакцином у Републици Српској, почетком новембра 2017. године, Институт је, свим домовима здравља и здравственим установама у приватном сектору доставио дописе са препорученим мјерама које се треба спроводити ради благовременог откривања и пријављивања обољелих од морбила.

Из Института наводе да је једна од најважнијих провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Институт за јавно здравство Републике Српске, како истичу, и у наредном периоду ће у сарадњи са свим здравственим установама и другим релевантним институцијама предузимати све потребне мјере за спречавање и сузбијање епидемије, и о томе редовно обавјештавати јавност.

Морбиле су вирусно, заразно обољење, а болест се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.