latinica  ћирилица
30/04/2018 |  15:47 | Аутор: СРНА

Милић: Измијенити прописе о боловању за родитеље тешко болесне дјеце

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић упутио је брчанском Одјељењу за здравство иницијативу да буде покренута измјена прописа који би омогућили да у случајевима тешко обољеле дјеце једно од родитеља има право на боловање током цијелог процеса лијечења.
Синиша Милић - Фото: РТРС
Синиша МилићФото: РТРС

Милић се на ову иницијативу одлучио након отвореног писма које му је упутила Слободанка Ђурђић, мајка тешко обољеле дјевојчице из Брчког.

"Прописима је предвиђено да боловање у таквом случају може трајати најдуже четири мјесеца у току календарске године, а онда се поставља питање шта је са остатком времена током којег ова дјеца морају да буду на лијечењу, а родитељи са њима", навео је Милић.

Он је изразио увјерење да ће бити политичке воље за доношење овог прописа и додао да је од свих надлежних за ову област у дистрикту добио обећање да ће заједнички предузети све што је потребно да се овај проблем ријеши.

Слободанка Ђурђић, мајка седмогодишње дјевојчице која болује од тумора на мозгу, градоначелнику је у суботу, 28. априла, упутила отворено писмо са молбом да родитељима дјеце обољеле од малигних болести омогући боловање све док траје њихово лијечење.

Она је замолила за доношење закона који би омогућио сто одсто плаћено боловање док траје лијечење дјетета јер су, према садашњем закону, за његу дјетета дозвољена четири мјесеца боловања у току календарске године, а лијечења трају од једне до три године.