latinica  ћирилица
01/05/2018 |  15:57 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Брчко- Повећани подстицаји за пољопривреднике

Пољопривредницима у Брчком биће исплаћен прошлогодишњи подстицај од два милиона КМ.

Ове године за подстицаје пољопривредним произвођачима одобрено је девет милиона марака. У Влади дистрикта кажу да ће разлика бити накоднађена ребалансом буџета.

Вајо Тејић, из Трњака код Брчког, обрађује око 100 дунума земље са које обезбјеђује храну за три музне краве, око 70 товних свиња и 13 крмача. За то је према правилнику о подстицајима прошле године добио 8.000 КМ, а ових дана још 2.000 марака.

Тејић каже да ће му та средства бити довољна за планирану производњу.

Исплата за прошлу годину каснила је због неблаговременог усвајања ребаланса буџета. У Влади не очекују кашњење у вези с исплатом подстицаја за 8.400 регистрованих пољопривредника за ову годину.

Шеф Одјељења за пољопривреду у Влади дистрикта Саша Танић каже да је у буџету за 2018. годину одобрено девет милиона КМ, те да ће по тој ставци недостајати 1,6 милиона марака, али због планираног раста пољопривредне производње, одлучили су се за повећање подстицаја, те ће недостајати минимално два милиона марака.

Призвођачима ће подстицај за ову годину на рачуне почети пристизати након усвајања правилника, који ће се ових дана наћи пред Владом и посланицима. У новом правилнику за подстицаје неће бити битнијих измјена.

Танић је навео да нису смањивани износи, ни лимити, те да је све остало на прошлогодишњем нивоу. Новост је, каже, да ће за шест мјесеци бити отворен јавни позив да би се убрзало и олакшало подношење захтјева.

Осим подстицаја у свим пољопривредним областима, од ове године Влада ће стимулисати и рибарску производњу.