latinica  ћирилица
01/05/2018 |  19:23 ⇒ 02/05/2018 | 10:30 | Аутор: РТРС

У Костајници имају документе: Граница иде средином ријеке Уне!

У Костајници су пронашли нове документе, из који се види да је тадашња БиХ још 1947. и 1959. године своје границе утврдила на средини ријеке Уне. Ове папире упутили су на адресе институција БиХ у Сарајеву, уз захтјев, да се приликом званичног разграничења са Хрватском узму у обзир и ови документи.

У службеним гласницима тадашње Народне Републике Босне и Херцеговине из 1947. и 1959. године објављени су Закон о административно - територијалној подјели и Одлука о границама општина. И у једном и другом документу се наводи оно на шта се година позивају надлежни у општини Костајница.

Начелник општине Костајница Драго Бундало каже да су пронађена два службена гласника из 1947. и 1959. године гдје се тачно описује да је граница између република Хрватске и БиХ ријека Уна.

Упркос томе, гранична линија која иде на штету Костајнице утврђена је 1999. године споразумом Алије Изетбеговића и Фрање Туђмана, иако је за њега била потребна сагласност сва три члана Предсједништва БиХ.

Живко Радишић, српски члан Предсједништва БиХ од 1998. до 1999. године, каже да он никада није дао било какву сагласност на то, а чиме су се тада руководили Туђман и Изетбеговић то не зна.

Споразум из 1999. године никада није ратификован ни у Парламентарној скупштини БиХ. Начелник Костајнице Драго Бундало упутио је службени допис српском члану Предсједништва БиХ, да се приликом разграничења уваже нови аргументи.

Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, сматра да је захтјев општине потпуно конзистентан, и додаје, да ако буде спремности за договор, да се може постићи прихватљиво рјешење.

А док се питање границе у овом дјелу Републике Српске не ријеши, Костајничани брину о будућности, јер су власници земље која је подијељена.

Иако им засад пасоши за прелазак не требају, неизвјесна будућност је отежавајући фактор.