latinica  ћирилица
03/05/2018 |  22:30 | Аутор: РТС

Си-Ен-Ен: Једанаест дестинација Србије

Америчким туристима "Си-Ен-Ен травел" препоручио је 11 дестинација у Србији, од којих су неке, како је објашњено, намијењене поклоницима ноћног живота, а друге – љубитељима нетакнуте природе.
Ђавоља варош (илустрација) -
Ђавоља варош (илустрација)

Београд је описан као "динамична престоница, која лежи на ушћу Саве у Дунав". Посебно је похваљен због ноћног живота, а као интересантна мјеста наведени су Кнез Михаилова, Скадарлија и Дорћол.

Туристима у Србији Си-Ен-Ен предлаже да посјете и Земун, који су истакли због великог броја ресторана поред ријеке, као и због куле Гардош.

"Српска Атина", како је Нови Сад назван у тексту, Си-Ен-Ен описује као центар културе и образовања, а од атракција истичу Трг слободе, градску скупштину и римокатоличку Цркву имена Маријиног.

Суботица је похваљена због своје архитектуре која, како се наводи у тексту, изгледа "као из бајке". За примјере ове архитектуре Си-Ен-Ен издваја градску скупштину, а посјетиоцима се препоручује да посјете кулу са које се пружа поглед на град и околину.

За љубитеље природе, Си-Ен-Ен је истакао националне паркове Копаоник и Тару – Копаоник као скијашки центар Србије, а Тару због више од 200 километара пјешачких и бициклистичких стаза које се пружају кроз нетакнуту дивљину.

Фрушка гора је представљена као један од винских центара Србије, гдје се налази више од 60 винарија, као и 17 манастира, од којих је најстарији подигнут у 15. вијеку.

"Јединствени природни феномен" Ђавоља варош такође се нашао на листи интересантних дестинација.

На листи се налази и Дрвенград, на Златибору, описан као "ексцентрично етно-село урађено у стилу 19. вијека" и Шарганска осмица, "чудо инжењерства из 1925. године".

Једини манастир који се нашао на листи је Студеница, који је иначе и на Унесковој листи свјетске баштине.

Си-Ен-Ен препоручује боравак у једноставним собама манастирског конака.