latinica  ћирилица
04/05/2018 |  15:09 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

Богданић посјетио штићенике Дјечијег дома обољеле од морбила

Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић посјетио је данас шест штићеника Дјечијег дома "Рада Врањешевић" који су, због заразе малим богињама, хоспитализовани у Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске и њихово здравствено стање је стабилно.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

У саопштењу Министарства здравља и социјалне заштите наведено је да опоравак дјеце тече уредно, те да је о њиховом здравственом стању Богданић разговарао са помоћником генералног директора за медицинске послове УКЦ-а Слободаном Хајдером и начелником Клинике за инфективне болести Антонијом Верхаз.

Из Министарства подсјећају да је Дом здравља Бањалука јуче пријавио епидемију малих богиња на подручју града која је проглашена због ширења морбила међу штићеницима Дјечијег дома.

"У Дјечијем дому је укупно девет обољелих, од којих је један штићеник отпуштен са болничког лијечења и стабилног је здравственог стања, двоје имају благе симптоме и изоловани су у посебној просторији, а шест је тренутно хоспитализовано", наведено је у саопштењу.

У Министарству додају да се препоручене хигијенско епидемиолошке мјере у Дому и даље спроводе, а препоручено је да, за сада, дјеца не похађају наставу.

Након што су представници хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука спровели епидемиолошко анкетирање и истраживање у Дјечијем дому "Рада Врањешевић" утврђено је да, од укупно деветоро обољеле дјеце, седморо није било вакцинисано, а двоје је било непотпуно вакцинисано против морбила.

Из Министарства наводе да су након истраживања спроведене противепидемијске мјере, које су укључивале вакцинисање невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних, појачане хигијенске мјере и мјере контроле инфекције, а препоручено је јављање љекару код сваке сумње на оболијевање од малих богиња, односно изолација обољелих.

"Од 6. марта до 4. априла Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена је укупно 31 особа обољела од морбила. Обољели су пријављени у Источном Сарајеву, Вукосављу, Модричи, Новом Граду, Козарској Дубици, Лакташима, Власеници, Шамцу, Палама и Бањалуци", наводе у Министарству здравља.

Након пријаве сумње свих случајева обољелих, хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља су, у сарадњи са болницама и Институтом за јавно здравство, предузеле све потребне мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије.

"Предузете су мјере пријаве обољења, лијечења и изолације обољелих, лабораторијских потврда, епидемиолошког испитивања и анкетирања обољелих, надзора над контактима, провјере вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинације невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу", тврде у ресорном министарству.

У саопштењу се наводи да је након пријаве епидемије малих богиња у Србији, те постојања ризика за ширење епидемије у Републици Српској због ниског обухвата МРП вакцином, почетком новембра прошле године Институт здравственим установама доставио дописе са мјерама које је потребно спроводити с циљем благовременог откривања и пријављивања обољелих и спречавања ширења болести.

"Једна од најважнијих мјера је провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса", напоменули су у Министарству здравља.

Министарство је још једном указало на важност, значај и добробити редовне вакцинације дјеце због заштите здравља цјелокупног становништва.

"Потребно је да спроводимо сталну едукацију с циљем унапређења знања свих актера који учествују у систему имунизације: доносиоци одлука, здравствени професионалци, родитељи, дјеца, медији, односно цијела друштвена заједница, међу којима мора постојати стална комуникација", истичу у Министарству.

У саопштењу се додаје да ће Институт за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са свим здравственим установама и другим релевантним институцијама, наставити да предузима све потребне мјере за спречавање и сузбијање епидемије и о томе редовно извјештавати јавност.