latinica  ћирилица
06/05/2018 |  16:07 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Позитивни ефекти потицаја у сточарској производњи

Процјењује се да ће ове године вриједност сточарске производње у Српској премашити 800 милиона марака.

Највећи дио биће остварен у производњи млијека, свињског, говеђег и живинског меса.

Домаће произвођаче угрожава прекомјеран увоз, али се мјерама Владе повећава производња, која је у систему подстицаја. Тако је откуп млијека у прошлој години повећан за седам одсто, у односу на годину раније.

Захваљујући стабилним откупним цијенама и редовној исплати подстицаја откуп млијека у Српској је лани повећан за осам милиона литара.

Више од једне трећине млијека производе велике фарме којима је ово примарна дјелатност.

Породица Ђокић има 150 грла стоке, у мужи 50 крава и дневно испоручи 1.000 литара млијека.

- Планирао сам можда и више млијека да производим, али сад је цијена много мања него кад сам почео. Али битној е да су  подстицаји редовни, истиче Небојша Ђокић из Дворова.

Око 4.500 произвођача је произвело 112 милиона литара млијека.

Велики произвођачи имају профитабилнију производњу, али је и даље око 70 одсто млијека са малих фарми. Неке од њих имају и тов јунади.

- Нисмо ми неки велики произвођачи, имамо по 30-ак бикова, а 20-ак утовимо од наших крава. Јефтино је и најгоре је што, кад сазре бикови, неће их нико, прича Милан Чобић( Којчиновац).

Иако домаћа производња задовољава само 30 одсто домаћих потреба, годинама постоји вишак товних свиња и јунади на тржишту.

Посљедњих година увоз јунећег меса је повећан два пута, свињског пет пута, а за то вријеме домаћа производња је на ивици опстанка.М

Министарство спољне трговине БиХ не штити домаћу пољопривредну производњу од неконтролисаног увоза, чак ни сезонском забраном увоза, што допуштају сви међународни споразуми.

- Ми имамо законом јасно дефинисано како се то обавља, законски је дефинисана процедура у заштити домаће производње, међутим нико то не жели да спроводи посебно у задње три- четири године. Једноставно смо пустили да се увози све и свашта, каже Зораааан Малетић, помоћник министра пољопривреде РС.

Директна подршка сточарској производњи од стране Министарства огледа се и у повећању подстицаја за ову производњу у 2018.години.

Премија за приплодну стоку повећана је за 47 одсто, а посебно је повећана премија за приплодне јунице, чак 79 одсто.

Премија за производњу меса у просјеку је повећана за 36 одсто, а највеће повећање биљежи премија за утовљене свиње од 88 одсто.