latinica  ћирилица
07/05/2018 |  16:13 ⇒ 08/05/2018 | 08:35 | Аутор: РТРС

Додик: Америчка амбасада да објави коме дозначује милионе долара

Сједињене Америчке Државе, према извјештајима америчке владе, већ дуго настоје да утичу на изборе у БиХ путем финансирања бх. медија, а ти напори сада су интензивирани - наводи Влада Српске у извјештају Савјету безбједности Уједнињених нација. Упозоравају да страно уплитање у изборе у БиХ пријети подривању демократије. То говори да Америка, предвођена амбасадорком у БиХ, не одустаје од мијешања у унутрашње ствари и то мора да се рашчисти, поручио је предсједник Републике, Милорад Додик.

Америчка влада издваја значајне ресурсе за финансирање медија у БиХ још од краја рата 1995. године, а као сврха овог финансирања често се наводи помоћ независним медијима, квалитетном новинарству и грађанском друштву уопште.

Међутим, Влада Српске у извјештају упозорава да је утицај на локалну политику контроверзан.

Од завршетка рата до данас, америчка влада дала је преко 100.000.000 долара медијима у БиХ, што је вјероватно највећа америчка помоћ медијима по глави становника. Ова средства углавном се усмјеравају преко Агенције за међународни развој и Стејт дипартмента путем америчке Амбасаде у Сарајеву.

ОХР такође игра улогу у праћењу финансирања и администрацији медијских организација и институција у БиХ, наводи се у документу.

Такође, извјештаји о америчком финансирању медија у БиХ показују умијешаност ОХР-а и намјеру да се утиче на изборе.

Влада подсјећа да од 2010. до 2017. године САД нису покренуле већи програм финансирања медија, али су у протеклој години покренута најмање три таква програма, чији су корисници углавном медији у БиХ, а укупна средства прелазе 12 милиона долара.

У образложењу буџета за фискалну 2018. годину, Конгрес САД је издвојио 18 милиона долара за Фонд економске подршке и развоја за БиХ. Средства издвојена за ову годину намијењена су за "смањење осјетљивости на руски притисак, нарочито у секторима енергетике и медија", као и "подршку независних медија, избора и демократских политичких процеса".

Влада у извјештају упозорова да САД треба да објелодани податке о свим дозначеним средствима и њиховој намјени и да престану да их користе у циљу утицања на изборе. Наводе да многи корисници средстава подржавају или имају тијесне везе са политичким странкама и лидерима у БиХ.

Свима који су упознати са приликама у БиХ, јасно је да је финансирање медија и невладиних организација проблематично, због политичког утицаја, стоји у извјештају. Зато Српска тражи да се јасно и транспарентно обавијести јавност коме ће и како овај новац бити дозначен, поручује предсједник Републике Милорад Додик.

"Ми ћемо тражити инспекције да се то утврди, напросто у Републици Српској морамо да знамо на који начин се то ради, мислимо да је то подривање и директно уплитање у изборни процес, а Америка предвођена овом амбасадорком, не одустаје од мијешања у унутрашње ствари", рекао је Милорад Додик.

Додик подсјећа да је амерички предсједник Доналд Трамп у току предизборне кампање, али и послије, говорио да се неће мијешати у унутрашње ствари других земаља. Сад, каже, видимо да то није случај.

"Мислим да су то ствари које би требало да рашчистимо, јер уколико американци овдје доведу екипу себи поданих људи, онда Република Српска не може рачунати на будућност", наглашава предсједник Српске.

Влада наглашава да је у интересу грађана БиХ да буду у потпуности информисани о финансирању медија.

Садашња нетранспарентност ових процеса, кажу, подрива један од основних циљева ових средстава - враћање повјерења у медије и институције.