latinica  ћирилица
10/05/2018 |  11:46 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Министар Лукач одбацио оптужбе и најавио пријаве против оних који их износе

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач одбацио је данас све оптужбе на његов рачун и на рад МУП Републике Српске, назвавши да се ради о лажима.

"Све је лаж и сви који ме оптужују ће морати то да докажу на суду", поручио је Лукач у обраћању посланицима, наводећи да је скинута тајна са свих доказа до којих сз дошли истражни органи.

Он је рекао да је он и његова породица мета напада од појединаца и на друштвеним мрежама...

Оптужио је појединце да инструишу оца страдалог Давида, наводећи да је тражио од Тужилаштва да исте испита, али су одбили јер нису, како су рекли, релевантни.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да блогер Слободан Васковић, поред неких људи из политичког живота, инструишу Давора Драгичевића, оца трагично страдалог Давида Драгичевића.

"Два блогера воде истрагу и усмјеравају Давора Драгичевића шта да ради, а то су Слободан Васковић и Борислав Радовановић. Ја разумијем бол Давора Драгичевића и све што му се дешава. Али ово је излуђивање једног човјека у његовој боли", истакао је Лукач у обраћању посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

Лукач је навео да се сваки дан износе неистине без иједног доказа, те најавио да ће он и сви други који се неаргументовано оптужују поднијети пријаву суду против Васковића гдје ће морати да докаже оно што пише.

"Васковић јавно пише да зна ко су убице, али неће да каже. Ко онда прикрива убице? Нисмо чули ко је убица. Мени да је неко дијете убио, а да институције неће да ураде, знам шта бих урадио", рекао је Лукач и додао да је три пута од Тужилаштва затражено да саслуша Васковића, јер како сам тврди зна ко су убице, али су они одговорили да он није релевантан.

Министар је оцијенио да је Васковић манипулатор који својим писањем "терорише Републику Српску".

"Колико мрзи Српску, знамо из његових прича у магазину '60 минута' у којима је говорио да је Република Српска 'црна рупа' у којој се скупило сво зло. Бакир Хаџиомеровић га је избацио из емисије када је добио снимке да је у Сребренци као новинар фризирао доказе и тјерао несрећне заробљене људе да причају оно што он хоће", рекао је Лукач.

"Први пут када сам поменуо Васковића у јавности, након свих лажних писања о мени, написао је да сам поставио снајперисте на кровове који ће пуцати у народ. То је било за вријеме протеста синдиката и наравно да нисам поставио снајперисте, јер су то наши младићи којима нико не би могао наредити да пуцају по народу", истакао је Лукач.

Након тога, додао је Лукач, у посјету му је дошао изасланик Амбасаде САД да каже да не напада Васковића.

"Имам право да у своје и у име институција кажем да није истина оно што пише. Васковић хода по граду и прича да га плаћа Амбасада САД и да има њихову заштиту. И јесте заштићен јер нико не помиње његове писаније, клевете и блаћења. Јавна је тајна да су и привредници морали платити Васковићу да не пише о њима", тврди Лукач.

Према његовим ријечима, Васковић од тога живи и од напада на Републику Српску.

"Амбасадор САД у БиХ не дође код предсједника ни код предсједника Владе, већ сједи са Васковићем. Од њега добија информације шта се дешава у Српској. Васковић избјегава да му полиција уручи судски позив, па онда након тога пише да неко хоће да га убије. Тај човјек данас води процес у предмету 'Драгичевић'", истакао је Лукач.

Он је нагласио да Амбасада САД у БиХ мора знати да "штити лажова и манипулатора".

Лукач је навео да је Борислав Радовановић, други блогер који инструише Давора Драгичевића, психички болестан човјек који је три пута лијечен, суспендован је из полиције, а који сада искориштава психичко стање Давора Драгичевића.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да су оба обдукциона налаза показала да је смрт Давида Драгичевића наступила утопљењем у води.

Лукач је рекао да налази показују да је смрт насилна и да је наступила утопљењем у води, те објаснио да је насилна смрт оно што није природна смрт.

"Није било повреда које су изазвале смрт. Смрт је наступила утопљењем у води", рекао је Лукач на посебној сједници на којој се разматра стање безбједности у Бањалуци и Српској - "Правда за Давида - правда за све".

Он је додао да је обдукциони налаз доктора Жељка Карана показао да нема виталних повреда за живота, те да нема прелома костију.

"Нема расклиманих нити свјеже разбијених зуба, иако је /Давидов отац/ Давор Драгичевић рекао да је његовом сину вилица сломљена", рекао је Лукач.

Он је додао да налаз показује и да нема одређених промјена на тијелу, иако је Давор рекао да је његов син силован.

Министар унутрашњих послова је навео да је анализом крви и урина утврђено присуство 1,58 промила алкохола у крви, односно 1,32 промила у урину, те присуство марихуане и ЛСД-ија.

Он је додао да је, према Карановом налазу, смрт наступила у интервалу максимално седам дана од обдукције, те да у том смислу постоји одређено размимоилажење са налазом доктора Ивице Милосављевића.

Лукач је навео да је доктор Милосављевић сагласан да је тијело настрадалог могло бити и више од четири дана у води, када су му предочене одређени метеоролошки и остали услови тих дана.

Он је додао да је доктор Милосављевић и тужилаштву објаснио одређена размимоилажења са налазом доктора Карана.

Лукач је рекао да истрага о трагичној смрти Давида Драгичевића још траје, те је подсјетио да је 198 доказа, саслушања, изјава и полиграфских испитивања МУП у извјештају доставио надлежном тужилаштву.

"Све се ради у сарадњи са тужилаштвом и ко може од 30 инспектора да сакрије нешто", упитао је Лукач.

Министар унутрашњих послова  Републике Српске је рекао да ће полицијски службеници Управе криминалистичке полиције /УКП/ МУП-а наставити да прикупљају чињенице које би довеле до утврђивања околности под којима је страдао млади Давид Драгичевић.

"Истрага није завршена и неће бити док Тужилаштво не каже шта још треба радити и утврдити. МУП је Тужилаштву на располагању како би помогао и урадио све што може. Из свих детаља које Тужилаштво има, види се да МУП и нико од инспектора ништа није сакрио, да је то немогуће сакрити и да ништа неће бити сакривено. Ако било ко покуша нешто да прикрије, позивам Тужилаштво и надлежне да одговорне процесуирају", рекао је Лукач.

Он је истакао да је истина коју је МУП Српске изнио многима тешка за прихватити, али да је она само једна.

"Без истине нема правде", рекао је Лукач у обраћању посланицима на посебној сједници Народне скупштине о тачки дневног реда - Разматрање стања безбједности у Бањалуци и Републици Српској - "Правда за Давида - Правда за све" - приједлог народних посланика.

Он је најавио да ће се на Војномедицинској академији у Београду радити још једно вјештачење крви и урина страдалог младића Давида Драгичевића.

Лукач је рекао да су предузете и предузимају се бројне мјере и радње на расвјетљавању овог случаја.

"УКП је затражила од Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ сазнања којима располажу у вези околности нестанка и смрти Драгичевића", навео је Лукач.

Он је рекао да су саслушана малољетна лица које Давор Драгичевић, отац Давида Драгичевића, доводи у вези са отмицом свог сина, те да је утврђено да немају никакву везу с поменутом оптужбом.

Лукач је додао да су саслушани и људи који су пронашли тијело, као и ватрогасци.

Он је навео да је словеначки форензичар, кога је позвало надлежно тужилаштво, утврдио да се Давид Драгичевић налази на снимцима видео-надзора у Улици Велибора Јањетовића Јање.

Лукач је рекао да је Тужилаштво позвало овог форензичара да упореди све снимке кретања Давида Драгичевића и да је он, са сигурношћу од 80 одсто, рекао да је то Давид.

Он је поновио да су приликом увиђаја поједини припадници Полицијске станице Лауш направили пропусте у вези са провалом у кућу Велибора Јањетовића, власништво Ђорђа Рађена, која се у то вријеме није доводила у везу са Давидом.

Он је рекао да Ђорђе Рађен у записнику о тој провали није помињао Давида, те да је пријавио који су предмети украдени.

"Речено је да је Рађен изјавио да зна да је Давид провалио његову кућу, што је неистина. Рађен је пријавио шта му је нестало, није поменуо Драгичевића", нагласио је Лукач.

Он је додао да су одређени предмети из ове куће, чији је нестанак пријављен, пронађени код Давида.

"Не знам како су пронађени, да ли му је то неко ставио или шта се десило. Истрага се ради и она још није завршена", поручио је Лукач.

Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници разматра једну тачку Дневног реда - стање безбједности у Бањалуци и Српској - "Правда за Давида - правда за све". 

Извор: РТРС/СРНА