latinica  ћирилица
11/05/2018 |  16:23 | Аутор: ТАНЈУГ

УН забринуте због застрашивања новинара у Црној Гори

Уједињене нације су забринуте због насиља и застрашивања новинара у Црној Гори, као и због рањавања новинарке Вијести Оливере Лакић.
Рањена новинарка "Вијести" Оливера Лакић (фото:Filip Roganović) -
Рањена новинарка "Вијести" Оливера Лакић (фото:Filip Roganović)

Осим Црне Горе, на листи земаља због којих су УН забринуте су Јемен, Камбоџа, Куба и Никарагва, навела је портпаролка канцеларије Високог представника за људска права Равина Шамдасани.

 Црна Гора се због напада налази међу пет земаља свијета које су обухваћене у најновијем саопштењем УН.

"Напад на Оливеру Лакић је услиједио након бомбе постављене под ауто испред куће новинара Сеада Садиковића. Забринути смо, јер извјештаји указују да су новинари, нарочито они који се доживљавају као критичари власти, изложени пријетњама, физичком насиљу, тужбама за клевету. Према извјештајима НВО, од 2013. је у Црној Гори било од 20 до 25 напада на новинаре и само пар случаја је истражено", наводи се у саопштењу.

УН позивају Црну Гору да испуњава своје обавезе у области људских права како би у потпуности заштитила право на слободу мишљења и изражавања, укључујући заштиту новинара и медија.

"Позивамо власти у Црној Гори да осигурају заштиту новинара и других медијских радника, осуде нападе на новинаре, и осигурају да се сви случајеви брзо и ефикасно истраже, а починиоци доведу пред лице правде", наводи се у саопштењу.