latinica  ћирилица
11/05/2018 |  16:40 ⇒ 16:48 | Аутор: РТС

Гради се прва "зелена зграда" у Србији

На београдском Зеленом венцу припрема се градња прве "зелене зграде" у Србији.
Прва зелена зграда у Србији (фото: Stattwerk) -
Прва зелена зграда у Србији (фото: Stattwerk)

У овај пројекат њемачки инвеститор Штатверк улаже 30 милиона евра. Тај зелени комплекс уједно ће бити и балкански Еко-центар.

На Зеленом венцу оживиће "планина". Тако је бар замислио кретивни тим српских архитеката – 5.368 квадратних метара сивих фасада и крова, бивше згрде Беобанке, прекриће зеленило. А биљке су, кажу, већ тестиране.

- Оне ће у оквиру пројекта бити постављене у зависности од страна свијета због осунчања, јер биљке не подносе једнако добро осунчане и неосунчане дијелове објекта. Поред тога биће позициониране по висини објекта у односу на њихову отпорност на вјетар - каже архитекткиња Сара Петровић.

Зелена зрада је и потпуно технолошки иновативна и енергетски ефикасна.

- Ово рјешење подразумијева коришћење обновљивих извора енергије и смањивање потрошње енергије и не само у експлоатацији већ и у изградњи објекта. Конзоле које су предвиђене на идејном рјешењу служе као биоклиматска баријера између спољног и унутрашњег простора - објашњава архитекта Миодраг Грбић.

Читав зелени комплекс имаће 30.000 квадратних метара. Поред пословног простора, биће и хотел и јавна гаража.

Зелена зграда у центру српске престонице је и Еко-центар за Балкан, који је намијењен првенствено младим научницима, али и свим другим који се баве истраживањем у области екологије и енергетске ефикасности.

Зелени солитер имаће 13 спратова, а на крову је планиран видиковац за панорамско разгледање Београда, који ће бити отворен за све заинтересоване.