latinica  ћирилица
12/05/2018 |  08:23 | Аутор: СРНА

Ковач: Струка да ради свој посао, не смију се дозволити сукоби

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Томислав Ковач позвао је Бањалучане и грађане Српске да чувају мир и да, ако имају љубави, образа и патриотизма, пусте струку да у случају смрти Давида Драгичевића ради свој посао, те да не смију дозволити да та трагедија буде повод за сукобе.
Томо Ковач - Фото: РТРС
Томо КовачФото: РТРС

"Свима у Српској поручујем и упозоравам их да се не играју са ватром. Треба да пусте струку да ради, јер уколико не буде тако сутра се може десити да никога неће бити брига за младог човјека који је изгубио живот. И што је најцрње, може се десити да дође до сукоба, јер видим ту песницу /на скуповима подршке/. То ми је већ познато из прошлости. Прошао сам октобарске догађаје у Београду, пратим и Украјину и 'Арапско прољеће' и све остало. Све су исти ментори, медијатори, исто правило психологије масе у свему томе", упозорио је Ковач.

Он је нагласио да је суштина тих сценарија - стварање неповјерење према институцијама и, што је најгоре, њихов пад. "У моменту када падне институција, шта се тада дешава нашем народу? Па, погледајте само Украјину, Сирију, да ли то треба да нам се деси", рекао је Ковач за београдски ТВ "Хепи".

Наводећи да је видљиво да се у случају смрти Давида Драгичевића прави покрет, Ковач је рекао да би био сагласан да је циљ тог покрета да се систематски побољша рад Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, али ту су намјере другачије.

"Оптуживати поједине људе из МУП да су они извршиоци, саучесници, налогодавци, онда ми је јасно да су ово све игре 'Отпораша" и за шта све ово служи. Ово не иде на добро. Ово онда није жалост. Људи који су у жалости немају енергије да воде политичке покрете. Ово је покрет који кроз све ове комбинације са блогерима, појединим медијима и свега другог може у једном моменту да итекако доведе до сукоба", упозорио је Ковач.

Он је указао да су мирне и ненасилне демонстрације у Србији, Украјини, САД, као и разна "арапска прољећа" прешле у крваве сукобе, додавши да је у овом случају посебно индикативно присуство министра безбједности у Савјету министара Драган Мектић на Тргу Крајине на скупу "Правда за Давида".

"На једном таквом скупу да се појави министар који директно врши највишу полцијску власт у БиХ и да подстиче на окупљања, то је нечувено. На његовом лицу се види лицемјерство и да нема ни трунке сажаљења, него му је циљ само подстицање на рушење институција Републике Српске што он годинама, од када је на тој позиција, и ради. Наравно, он то не ради својом главом, него по налогу политичког Сарајева, Бакира Изетбеговића и његових служби, као и страних ментора", оцијенио је Ковач.

Он је нагласио да је сасвим јасно да се само чекао моменат да би се напало на МУП Српске и то је искоришћено, нажалост, у случају несрећног младића.

"Овдје се не напада само један човјек, министар Драган Лукач, који је добар полицајац, напада се више њих, комплетно руководство, праве од њих неку злочиначку организацију како су се сви удружили да буду извршиоци, налогодавци и саучесници. Са становишта било каквог криминалистичког размишљања то је немогуће и то је једино могуће у главама које организују ове скупове и који су их претворили у покрет", истакао је Ковач.

Говорећи о раду институција Српске на овом предмету, Ковач је рекао да је са његове тачке гледишта у самом почетку малом несмотреношћу направљена једна грешка а то је излазак на конференцију за новинаре и изношење појединих ствари које је требало да каже тужилац, а не полиција.

"То је једина грешка коју видим и која се нама из МУП дешава по рефлексу, јер нисмо још преклопили улогу тужилаштва и улогу МУП-а тако да ја то видим као једну рефлексну реакцију. Међутим, све остало, а што је и најбитније, чињеница је да је МУП предузео низ озбиљних мјера у смислу утврђивања чињеничног стања шта се десило", рекао је Ковач.

Он је нагласио да је у овом тренутку највећа одговорност на тужилаштву које се, како каже, опортуно понаша. "То је моје гледање. Зашто се кукавички понаша? Треба да стане пред народ и каже - станите ми идемо под претпоставком да се десило најгоре. Шта их то кошта, кога то кошта и кога то терети", упитао је Ковач.

Он је рекао да не разумије понашање тужилаштва, те да сматра да се "тужилаштво и правосуђе уопште поодавно одмакло од народа, од стања безбједности и да зато ништа не одговарају".

Ковач сматра да би тужилаштво требало да саслуша и новинаре који шире неистине.

"Појављују се блогери, новинари који износе неке тврдње. Бојим се да тиме само дезавуишу породицу настрадалог младића и народ. По закону, ако неко износи неке тврдње тужилац је дужан да га саслуша и ако утвдри да су те тврдње неистините онда има да га кривично гони. Не може се дозволити да неко ко има такав медијски публицитет тврди да зна ко је убио дјечка, ко су саучесници, а тужилац ћути и не ради ништа у вези са тим", рекао је Ковач.

Он сматра да ти блогери и новинаре немају никаквих информације, већ да је ријеч о класичном спину с циљем прављења хаоса и криминализовања људе из МУП-а Српске.