latinica  ћирилица
12/05/2018 |  09:17 ⇒ 09:21 | Аутор: РТРС

Срби у Њемачкој с одушевљењем дочекују владику Григорија

Вјерници из Епархије франкфуртске и цијеле Нјемачке с одушевљењем очекују долазак владике Григорија с надом и вјером да ће успјети да уреди ову епархију као што је то учинио с захумско херцеговачком и приморском којом је до сада управљао, пишу "Вести", најтиражније новине српске заједнице у Њемачкој у тексту под насловом "Добро нам дошао Гргорије".
Владика Григорије (фото: topportal.info) -
Владика Григорије (фото: topportal.info)

Отац Симон Туркић, Старјешина храма Вазнесења Господњег у Франкфурту за "Вести" је рекао да је већина свештеника, али и вјерника у Њемачкој дочекала с одушевљењем информацију да владика Григорије, по одлуци Синода СПЦ прелази на нову дужност управо у њихову епархију.

"То је најбоље решење за нашу епархију. Већ су нам се јавили вјерници и одушевљени су јер знају шта је владика Григорије урадио у епархији којом је до сада управљао .Наравно да има подршку и нас свешеника. У њему је западњачка пракса, а источњачка духовност. Према мом мишљењу то су особине које га чине идеалним епископом за ову епархију", рекао је отац Туркић.

Он наводи да је још рано говорити о томе гдје ће бити сједиште и да ће о томе одлуку донијети владика Григорије.

"До сада је седиште епархије било у Хилдесхајму, а у Франкфурту је била канцеларија. Ми ћемо прихватити новог епископа и једва чекамо да дође. Нама треба да радимо и да дижемо епархију, а управо то владика Григорије најбоље зна. Показао је то у Епархији захумско-херцеговачкој и приморској и сматрамо да посједује особине које га чине идеалним епископом за ову епархију", није крио задовољство одлуком Сабора отац Туркић.

И Његова светост патријарх српски Иринеј сматра да ће досадашњи владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је на засједању Архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/ добио на управљање Епархију франкфуртску и све Њемачке, као искусан епископ средити све постојеће проблеме у Франкфурту.

На сједници овогодишњег Светог архијерејског Сабора која је одржана прије неколико дана, епископ Григорије понудио је да на себе преузме жртву и прихвати се овог великог изазова.

Владика Григорије ће Епархију франкфуртску и све Њемачке преузети од администратора и привременог управитеља владике Андреја.

Извор: www.topportal.info