latinica  ћирилица
13/05/2018 |  15:43 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Тешићи - примјер успјешне пољопривредне породице

На подручју Лопара је 646 регистрованих пољопривредних газдинстава и 1.500 хектара обрадивог земљишта. У крају, познатом по производњи шљиве и јабуке, највише је воћњака, али се посљедњих година све више пољопривредника бави и пластеничком производњом поврћа и сточарством. Примјер је и породица Тешић.

Петочлана породица Тешић из лопарског села Тобут обрађује 80 дунума земље. Сију кукуруз и јечам.

Имају фарму бикова, музних крава и оваца. Више од пет деценија баве се и воћарством, а прошле године обновили су стари воћњак од 10 дунума, засадивши 600 стабала шљиве. Перспективу виде и у пластеничкој производњи поврћа.

"Имамо пластенике, 450 квадрата, а радимо и поврће на отвореном, већином паприку рогу, парадајз, мало краставца. Радимо и друге културе", каже Раденка Тешић.

Посла у сеоском домаћинству има много. Али, сложно, све стижу, каже најстарији члан домаћинства осамдесетдвогодишњи Недељко Тешић.

"Најпотребније је правилно размишљање, када се сије и кад да се спрема. Није лако бавити се се пољопривредом, тешко је радити. Али ипак, може се зарадити", истиче Недељко Тешић.

Будући да Мајевица располаже одличним климатским условима, потенцијалима и ресурсима, пољопривреда је један од могућих стратешких праваца развоја.

"Прошле године смо дистрибуирали нашим пољопривредницима 20 пластеника, а план је да то урадимо и у овој години", рекао је Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Пројектима у аграру, настоје спријечити све чешће одласке из ове неразвијене општине, углавном ослоњене на дијаспору, у којој живи око 5.000 Мајевичана.