latinica  ћирилица
14/05/2018 |  13:33 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Малешевић: Снажна породица-гарант развоја друштва

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је да је породица стуб сваког друштва, те једна од гаранција да друштво може даље да се развија и јача.
Дане Малешевић током посјете Православном вртићу "Анђелак" у Бањалуци - Фото: СРНА
Дане Малешевић током посјете Православном вртићу "Анђелак" у БањалуциФото: СРНА

Поводом Међународног дана породице, Малешевић је нагласио да се у програму рада овог министарства налази неколико пројеката и активности које су усмјерене на подршку и помоћ породици, као што је продужени боравак, јутарње чување дјеце, набавка уџбеника за први и други разред основне школе, плаћање превоза за ученике који су од школе удаљени више од четири километра и многе друге.

"Сваке године повећавамо обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем зато што је предшколско васпитање и развој дјеце до шесте године врло битан за даљи развој личности, и ако ту направимо грешке оне се послије тешко исправљају", рекао је Малешевић новинарима у Бањалуци.

Приликом посјете Православном вртићу "Анђелак" у Бањалуци, гдје је данас промовисана дидактичка игра "Једи здраво! Браво! Браво!", Малешевић је додао да је овај дан прилика да се да подршка породици.

"Све оно што Министарство просвјете и културе предузима, као што је доношење правилника за исхрану дјеце и здравствену заштиту у предшколским установама је управо усмјерено ка томе да добијемо здраве личности које ће касније имати шансу за напредак кроз образовање, живот и рад", напоменуо је Малешевић.

Према његовим ријечима, ове године повећана су средства за припрему дјеце за полазак у школу, којим је обухваћемо око 45 одсто од свих малишана који ће наредне школске године сјести у школске клупе.

"Породица треба да има бригу друштва и оно што је у нашој надлежности настојимо да реализујемо. Од 2002. године биљежимо стални пад наталитета и све ове активности су са нашег становишта подстицај како би наталитет био бољи", рекао је Малешевић.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Раде Ристовић истакао је да је завод у протеклом периоду много тога урадио када је ријеч о предшколском образовању и васпитању.

"Издали смо низ публикација, сликовница и бојанки, два значајна рјечника њемачког и енглеског језика, те врло важну књигу Наташе Цвијановић 'Педагошки програми и дјечији развој'. Данас промовишемо дидактичку игру 'Једи здраво! Браво! Браво!', која ће много користити и педагозима и дјеци", истакао је Ристовић.

Руководилац вртића "Анђелак" Рада Шеранић појаснила је да је ријеч о веома едукативној игри којом дјеца уче како да се понашају за столом и шта је здрава храна.

Ова дидактичка игра освојила је прву награду на конкурсу Министарства просвјете и културе за најбоље дидактичко средство, а њени аутори су педагози Даница Мојић и Милена Јовић, а издавач Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске.