latinica  ћирилица
15/05/2018 |  10:24 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Грађани пријавили могућност злоупотребе личних података и ЈМБГ

Министарству унутрашњих послова Републике Српске посљедњих дана обратио се знатан број забринутих грађана са информацијом о измијењеној садржини текста на петицији Фејсбук групе "Правда за Давида" на коју уписују своје личне податке, укључујући ЈМБГ.
Петиција Фејсбук групе "Правда за Давида" - Фото: СРНА
Петиција Фејсбук групе "Правда за Давида"Фото: СРНА

Према наводима грађана, чији идентитети су познати Редакцији Срне и МУП-у Српске, "лица која потписују петицију нису свјесни шта потписују, јер је њихова садржина прије пар дана промијењена".

"Будући да не пише за шта се даје пуномоћ и сагласност, постоји велика могућност злоупотребе потписа и података грађана, матични бројеви се могу користити за све и свашта а, по закону, особе које су се већ потписале и оставиле своје податке не могу се више жалити", пише у једној од пријава.

У старој верзији петиције, која је достављена МУП-у, раније је писало - "Ми, доле потписани, дајемо пуну подршку и легитимитет неформалној групи 'Правда за Давида' за окупљање, указивање на неправилности у раду институција, позивање на кажњавање одговорних те проналазак, процесуирање и кажњавање лица одговорних за смрт Давида Драгичевића".

У једној од нових верзија петиције за подршку групи "Правда за Давида" наводи се - "Ми, доле потписани, дајемо пуну подршку и легитимитет неформалној групи 'Правда за Давида'", а у најновијој је наведено - "Петиција за подршку групи 'Правда за Давида'".

Грађани изражавају наду да ће полиција у што скоријем периоду провјерити ове наводе.