latinica  ћирилица
15/05/2018 |  15:03 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Сјећање на страдале припаднике ЈНА у "Тузланској колони"

У Бијељини је обиљежено 26 година од страдања припадника ЈНА у Тузланској колони.

У нападу на војну колону која се мирно повлачила из града убијено је 59 војника, а за овај злочин нико није кажњен. Помен погинулим војницима није организован у Тузли, јер локалне власти нису дозволиле да се на мјесту догађаја постави спомен плоча са именима убијених и обезбиједи достојанствено одавање почасти.

Колона ЈНА са око 200 возила и 600 војника покушала је 15. маја 1992. године да се, према раније постигнутом договору, повуче из касарне Хусинска буна према Србији. У току повлачења нападнути су из околних стамбених зграда.

- Налазио сам се у једном камиону гдје је већина људи изгинула гдје сам ја био рањен, и гдје је мој отац погинуо - прича Жељко Недић, учесник.

Међу војницима који су на Брчанској малти у Тузли убијени из засједе прије 26 година био је и Цвијетин Вујановић.

Породице 59 убијених у "Тузанској колони" ни 26 година након овог злочина муслиманских паравојних снага не могу да жртвама одају почаст и запале свијеће на мјесту страдања у Федерацији БиХ, рекао је данас брат убијеног војника Миодраг Вујановић.

"Неко други данас на том мјесту слави дан побједе, дан ослобођења и тиме још досипа со на рану породица настрадалих. Кога су то они побиједили, од кога су мој град ослободили? Зар своју срамоту приказују као побједу, зар нечију тугу они прослављају", истакао је Вујановић.

У обраћању породицама убијених, саборцима и суграђанима који су почаст жртвама "Тузланске колоне" одали испред споменика на градском гробљу Пучиле у Бијељини, он је рекао да је једина кривица убијених била то што су Срби и што су носили униформе некада заједничке државе Југославије.

"Они славе, а ми ћемо бити поносни на нашу браћу, очеве и синове што су своје животе уградили у темеље Републике Српске, чуваћемо их од заборава и чекаћемо. Чекаћемо да некоме проради свијест и да се нађу починиоци и организатори овог злочина и тиме покажу поштовање према жртвама `Тузланске колоне` и према породицама настрадалих", поручио је Вујановић.

Брат убијеног војника је рекао да не постоје ријечи утјехе и охрабрења и да ћутање најбоље описује патњу и бол кроз коју је прошла породица сваког настрадалог војника који је убијен 15. маја 1992. године.

Илију Јуришића, команданта полиције оптуженог да је издао команду за напад, Апелациони суд у Београду ослободио је оптужбе . Тужилаштво БиХ, саопштило је прије осам година да је прекинута истрага против ратног градоначелника Селима Бешлагића и других у случају "тузланска колона". И у случају Радована Крстића, коме је након рањавања у тузланској колони , припадик територијалне одбране пуцао у главу, а који је чудом преживио и свједочио , злочинац је остао некажњен.

На годишњицу страдања војника ЈНА у "Тузланској колони" министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић је у име Владе Српске изразио захвалност и поштовање свим жртвама ослободилачких ратова у српском народу који су за резулат дали Републику Српску и положио вијенац на споменик.

У изјави новинарима, Савановић је рекао да одлазак на мјесто страдања у Тузли није омогућен, јер власт тог града не дозвољава постављање спомен-плоче жртвама.

"Ми не желимо да трпимо понижења. Они се нису удостојили ни да нам одговоре и та ћутња обесхрабрује и показује њихову опструкцију, они тиме не желе да признају овај нељудски злочин и убиство невиних младих људи", оцијенио је Савановић.

Он је најавио да ће Република Српска истрајати у тражењу правде за жртве у "Тузланској колони" и за све српске жртве у некадашњој БиХ.

Вијенце на споменик убијенима у "Тузланској колони" положили су и изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, изасланик члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, породице убијених, делегације борачких удружења и локалних заједница, те бројни грађани.

Помен невино страдалима у "Тузланској колони" служио је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

У организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, обиљежавање 26 година од страдања припадника ЈНА у Тузли одржано је на градском гробљу Пучиле у Бијељини.