latinica  ћирилица
16/05/2018 |  14:13 ⇒ 14:17 | Аутор: Агенције

Броколи- једино поврће које би требало да једемо

Према тврдњама доктора Ренгана Шатерјеа броколи би требало да буде први избор људи, када је у питању поврће. Он је тврдиње да је броколи "чувар живота" недавно изнио у емисији ББЦ "Доктор у кући".
Броколи - Фото: илустрација
БроколиФото: илустрација

То зелено поврће подстиче развој добрих бактерија у цријевима, које подижу имуни систем и позитивно утичу на здравље дебелог цријева.

Раније истраживање показало је да добре бактерије у цријевима утичу на здраву тјелесну тежину и да смањују ризик од обољевања од психичких поремећаја.

Проласком кроз танко цријево, броколи помаже при успостављању равнотеже имуног система. Након тога, влакна која се нису сварила одлазе у дебело цријево, гдје се налази већина цријевних бактерија. Тамо се оне надовезују на влакна стварајући тако кратке ланце масних киселина, који су изузетно важни за здравље дебелог цријева.

Броколи је добар и за здравље срца, јер витамин К који се у њему налази утиче на рад срца, односно проток кисеоника кроз цијело тијело.

Стручњаци савјетују да броколи прије конзумирања насјечете на ситне комадиће и оставите да одстоји до сат и по, јер се тако повећава ниво сулфорафана, састојка који има антиканцерогено дејство и снижава ниво шећера у крви.