latinica  ћирилица
18/05/2018 |  16:00 | Аутор: СРНА

Требиње - Еминентни кардилози прегледали 220 пацијената

У десет интернистичких амбуланти Болнице Требиње данас је тим од 15 еминентних кардиолога из Србије и Републике Српске прегледао 220 најхитнијих пацијената са подручја Херцеговине који су на листи чекања и до шест мјесеци, потврдио је Срни директор Болнице Борислав Грубач.
Болница Требиње - Фото: РТРС
Болница ТребињеФото: РТРС

Прегледи су обављени на иницијативу градоначелника Требиња Луке Петровића, који је недавно у Београду договорио посјету љекара, желећи на овај начин да се смање листе чекања, односно да се изађе у сусрет хитним случајевима тако што ће их прегледати најстручнији кардиолози.

Помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" Небојша Тасић истакао је да је са пацијентима данас радила мултидисциплинарна екипа љекара предвођена тимом од десет љекара са "Дедиња", напомињући да су у екипи били и доктори из Ужица, Пожаревца, Добоја из Републике Српске.

"Одзив пацијената је био велики, а, нажалост, велики је број тешких случајева који захтевају додатне дијагностичке процедуре. Знатан број болесника је са срчаном слабошћу и свима је урађен ултразвук, кориговали смо терапију где је потребно, односно увели нову где је било неопходно. Најважније је да су пацијенти били задовољни, а и цела организација је била добра", истакао је Тасић и захвалио требињском градоначелнику и менаџменту Болнице Требиње.

Он је напоменуо да су пацијенти различите животне доби, да има и младих, али највише оних преко 50 година.

"Било је пацијената и од 80 година и то је за кардиоваскуларне болести сасвим нормално. Данас није било интервенција, само смо радили прегледе. Био је и већи број пацијента који су имали неку интервенцију на "Дедињу", па су данас искористили прилику да дођу", напоменуо је Тасић.

Он је навео да су код пацијената, између осталог, уочили повишен крвни притисак, да има доста различитих поремећаја ритма срца, доминирају аритмије, а знатан је број болесника са срчаном слабошћу.

Тасић каже да га изненађује колико је пацијената на листи чекања.

Начелник Интерног одјељења Болнице Требиње Александар Радановић захавлио је колегама на помоћи и истакао да им много значи што су данас завршили хитне случајеве са листе чекања.

"Свих 400 пацијената, колико их је на листи, смо контактирали, јер смо планирали да их све прегледамо у току ова два дана, али се позиву одазвало њих 220", истакао је Радановић и додао да су остали задовољни термином прегледа.

Радановић истиче да Болница Требиње има два кардиолога који сваког мјесеца прегледају од 400 до 450 пацијената, али да се листа чекања одужи на пар мјесеци, због чега је ова помоћ врло значајна.

"Тренутно нема неког значајнијег чекања на преглед кардиолога захваљујући овој акцији", рекао је Радановић.