X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
18/05/2018 |  18:46 | Извор: Блиц

Џиновске рупе гутају град на западу Русије, нико не може да спријечи катастрофу

Крајем 19. вијека подигнут је град изнад једног од највећег рудника соли на свијету. Послије 140 година тај рудник је и даље у функцији, а грађани су у проблему јер град једноставно тоне.
Огромне рупе гутају град Березники (Фото: ru.wikipedia.org) -
Огромне рупе гутају град Березники (Фото: ru.wikipedia.org)

Березњики је град од 150.000 становника на Уралу саграђен тачно изнад рудника умреженог многобројним тунелима.

Ово подручје је богато калијевом сољу, а Руси су то одлучили максимално да експлоатишу. И док су под земљом вриједно радили рудари, изнад рударских окана су живјели људи, радили, дјеца су ишла у школу.

И све је то некако функционисало до 2007. године када се усред града одједном појавила рупа широка 400, а дубока 700 метара. Људи су остали шокирани, али био је то тек почетак њихових невоља.

Земља под њима је стално подрхтавала, свакодневно су се отварале нове и нове рупе. Земља је гутала аутомобиле, куће, неке су биле величине неколико фудбалских терена. Убрзо је цијели град почео да тоне, земља га је буквално прождирала.

Власти су све вријеме покушавале да смире панику и говориле становницима да је све у реду, али било је јасно да ништа није како треба и да ће ускоро читав град да нестане.

Прошло је више од 12 година од колапса, а ситуација у Березнику није се промијенила. Зграде стоје накривљене, неки дијелови града изгледају попут напуштених градова око Чернобиља, огромне кратере испунила је вода, а како данас изгледа град снимили су дроном новинари РТ.