latinica  ћирилица
19/05/2018 |  09:53 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Међународни конгрес кардиолога у Требињу

Требиње је домаћин првог Међународног конгреса кардиолога ХИСП-а, на којем учествује око 400 еминентних стручњака за болести срца и крвних судова.

У свијету је до сада отворено 59 ХИСП-а центара за хипертензију, превенцију инфаркта и можданог удара, а у Српској ради 14 оваквих центара.

О значају мреже за превенцију, говори званична медицинска статистика - у ширем региону сваки други становник умире од болести срца и крвних судова.

Конгрес је синоћ отворио Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње из Београда.

- У Србији у једном сату умире шест људи од различитих облика кардиоваскуларних болести, а сваки осми је у пуном животном и стваралачком добу, између 24 и 64 године живота - рекао је Бојић.

Предсједник Удружења ХИСПА у Србији и научног одбора конгреса Небојша Тасић навео је да на Балкану 50 одсто становништва умире од инфаркта и других болести срца и крвних судова.

- Цијели овај регион има епидемију кардиоваскуларних болести - нагласио је Тасић.

Златко Максимовић, оснивач првог ХИСП-а центра у Републици Српској, рекао је да ХИСП-а центри имају посебан значај за дијагностику и лијечење кардиоваскуларних болести.

Предсједник ХИСПА БиХ Радослав Николић навео је да је 13 ХИСПА центара формирано на подручју БиХ у којима је већ прегледано неколико хиљада пацијената.

Градоначелник Требиња Лука Петровић захвалио је, у име града домаћина конгреса, свим учесницима што су боравак у Требињу искористили да организују бесплатне прегледе пацијената.