X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
21/05/2018 |  18:16 ⇒ 18:49 | Извор: Агенције

Живјети на најмирнијем мјесту на свијету!

Стуб живота или Стуб Качи природни је кречњачки монолит у истоименом селу на западу Грузије, који је окружен ријечном долином Качуре.
Најмирније мјесто на свијету - Фото: B92
Најмирније мјесто на свијетуФото: B92

Стуб Качи висок је око 40 метара, а на његовом врху налазе се остаци Цркве Светог Максима Исповедника, која потиче из 9. или 10. вијека, крипта, вински подрум и остаци некадашњег утврђења.

Читав простор на врху заузима само 150 квадратних метара, а како нема лифта, до њега се може попети само помоћу љестви.

Зато не чуди што су објекти на врху дуго били запуштени.

Прво забиљежено пењање догодило се 1944. године, када су планинари Александар Јапардзе и Леван Готуа на врху пронашли тијело претходног становника.

Претпоставља се да је у питању било мејсто тихе контемплације и молитве, намијењено пустињацима који су жељели да се одвоје од остатка свијета.

Интензивнија истраживања спроведена су између 1999. и 2009. године, када су објекти обновљени помоћу Националне агенције за очување културне баштине Грузије, и дозидана Црква Симеона Столпника.

Једини становник Стуба Качи има 62 године, а ријеч је о свештенику Максиму Кавтарадзеу, који је направио импровизоване степенице којима се двапут недјељно спушта и пење по Стубу живота. Намирнице му се достављају помоћу чекрка.